O cautare inalta

Trimis la data: 2013-12-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Celebrand tacerea in perioade de sterilitate poetica sau sterilizate din exces de estetic, Mallarme mi s-a insinuat ca reper livresc ce parea a veni intotdeauna dintr-o zona a vocabularului consacrata unei poezii de factura clasicizanta - precum armura de platina - "nimic e spuma, vers virgin" - spre a desemna o cupa simbolica si de bun augur, cu gestul unui oaspete care strabate irizand straturi de azur, valuri de voci astrale. Ofranda lui nu putea fi decat aceea a unei betii benigne. Arabescuri printre cuvinte, sinuozitati avand ca sens o cautare inalta si greu de definit, versurile lui Mallarme incita la exercitii de rostire intr-un registru oarecum solemn, atunci cand nu elanul vital te propulseaza, ci o foame de asceza de lunga durata, pentru a ciopli idoli din nebulozitati luminiscente:
Rafinamentul lexical poate ca m-a tentat mai mult atunci cand inca am cultivat conceptia sacerdotiului liric. Acest fapt purcede dintr-o zona a mitologiei poetice moderniste, trenand ecouri din eminescianul Memento Mori, rondelurile lui Macedonski, Ritmurile pentru nuntile necesare ale lui Ion Barbu, poemele lui Philippide si ale lui Mircea Ciobanu, Cezar Baltag, dar nu exclude reversul: contrastele violente, dure, expresiile cinice.

Dar, dincolo de lacrimi, serafimi, flori, arcusuri, viole, corole, balsamuri, azur - este loc si pentru o figuratie a torturii, a flagelarii. Caci Dupa amiaza unui faun se intregeste complementar cu pasiunea sanguinara a Herodiadei. Iata de ce, atunci cand citeam si adnotam Patimile si Noptile lui Mircea Ciobanu - prieten literar si mentor - violenta, taisul, ghilotina, sangerarea au reprezentat termeni obsesivi ce au trecut si in poeziile mele din volumul Oaspetele de piatra.

In textura unei rostiri psaltice si cu aparenta ceremonioasa, tainica. Prin aceasta mentiune, afirm ca mi l-am apropiat pe Mallarme din perspectiva poetului roman contemporan care a avut o mare afinitate cu scriitorul francez. Cel putin, asa l-a prezentat Laurentiu Ulici intr-un studiu. Paiata si bonzul. Doi poli. Umbra grotesca si impura, paiata caricaturizeaza gravitatea sacerdotala a bonzului. Doua simboluri: funia si turnul de fildes.

Dualitatea angelic-demonic se vadeste in cazul lui Mallarme a fi nuantata prin termenii expusi in randurile precedente. Ea asigura pendularea macrotextului, fapt responsabil de o devenire discreta in insasi personalitatea cititoruluiMallarme - ca experienta de lectura, dar si in plan poietic consuna cu pudoarea, valul, mistificarea dorita, incifrarea, poate din dorinta de a inmormanta fastuos sub metafore si structuri simbolice un daimon. Este si acesta un sacerdotiu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.