O periodizare a romantismului romanesc

Trimis la data: 2006-06-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.00 / 10
Downloads: 1277
Autor: Anonim
Dimensiune: 11kb
Voturi: 39
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O periodizare a romantismului romanesc - O concepţie nouă şi o sensibilitate diferită se resimt spre 1830, în mişcarea literară, în poiezie în primul rînd, odată cu apariţia noilor generaţii de scriitori, formaţi, cum se exprimă Aleco Ruso, „în larma ideilor noi”. O periodizare a romantismului romanesc
O periodizare a romantismului romanesc - Orientarea clasică, deocamdată, nu e înlăturată. Ea se menţine pînă tîrziu – spre 1848 şi, pe unele secţiuni, şi după aceea – prin scriitori mai vîrstnici (Conachi, Iancu Văcărescu, V.Pogor, Mumuleanu, Asachi ş.a.) care continuă săs scrie şi care rămîn, dincolo de unele foarte superficiale „contaminăr” ale noului curent, fideli structurii şi formaţiei lor esenţiale.

O periodizare a romantismului romanesc - Chiar scriitorii tineri, reprezentînd noul „val” – un Heleade Rădulescu, Gh. Alexandrescu, Boltineanu – oscilează scriind deopotrivă opere clasice şi romantice. Contribuie la asta tradiţia culturii noastre, precum şi dezideratele istorice ale culturii romîneşti.

Tradiţiile umaniste, interesul pentru istoria şi cultura latină sunt foarte vii la intelectualii români, începînd de la cronicari, între ei mai culturali ca Miron Costin, stolnicul Constantin Cantacuzino, Nicolaie Milescu, ori Dimitrie Cantemir, preocopaţi a dovedi a dovedi obîrşia romană a poporului romîn, continuaţi, în epoca premergătoare curentului romantic, de Şcoala ardeleană şi de elevi ai acesteia , deveniţi mari dascăli, cititori cu mare influenţă asupra mişcării de trezire a conştiinţei sociale şi naţionale, în primele decenii ala veacului trecut : Gh. Lazăr , Ion Heleade Rădulescu ş.a. educaţia pe care o dădeau aceşti mari dascăli şi pe care au imprimat-o, pentru multe decenii, învăţămîntului românesc fondat de ei, urma să formeze o înaltă conştiinţă civică, demnă de tradiţia stăbunilor romani şi de urmaşii acestora, voievozii eroi, care au luptat dea, de-a lungul secolelor, să apere demnitatea şi şibertatea ţării.

Aceste tradişii pentru cultura şi istoria şi cultura latină i se adaugă faptul că timp de mai bine de un secol, în epoca domniilor fanariote, cultura oficială la curtea domnilor era din Principate şi în rîndurile boierimii era a fost cultura greacă, întreţinută şi stimulată de academiile greceşti din Bucureşti şi Iaşi, cele mai înalte instituţii de învăţămînt din sud-estul Europei.

La Colegiul Sf. Sava, precum şi la Academia Mihaileană, cele mai importante şcoli din ţările române, în epoca Regulamentului Organic, tradiţia limbii şi a culturii latine, a interesului pentru cultura grecească, pentru limba şi literatura clasică franceza se menţine în ansamblul naţional a învăţămîntului. Orientarea, în ce priveşte predarea literaturii, era net neclasică. În literatura srăbunilor romani, ca şi cea a Eladei, ca şi în clasicismul francez, ei puteau găsi exemple stimulatoare, de poziţie critică faţă de rîndurile şi moravurile contemporane, la fel ca în romantismul contestatr.

Dealtfel, noua direcţie în mişcarea mişcarea literară e preocopată nu de a răsturna nişte dogme teoretice – precum la romanticii francezi, depildă – proclamînd libertatea de creaţie, deşi astfel de tendinţe n-au lipsit şi asupra lor. Năzuinşa principală a romancierilor români, în epoca pre- şi paşoptistă, e de a crea o literatură originală, românească, expresie a vieţii poporului român, cu obiceiurile şi cu tradişiile acestuia, cu aspiraţiile sale vitale spre unitatea şi independenţa naţională, spre progres şi civilizaţie.

Aceste aspiraţii sunt vizibile în Principate, în ultima perioadă adomniilor fanriote , cînd, sub presiunea tendinţelor care se manifestă tot mai larg în opinia publică, se înfiinţează, sub conducera lui Asachi şi a lui Gh. Lazăr, primele şcoli mai înalte româneşti, au loc primele reprezentări teatrale în limba română.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.