O, ramai de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2015-02-01
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: new.moon
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera "O,ramai.." scrisa de Mihai Eminescu reflecta legatura sufleteasca a poetului cu mama natura,acesta,exprimandu-si sentimentele si trairile fata de natura si copilarie intr-un mod profund si sincer,intr-un mod in care nu multi il inteleg. Din aceasta poezie reiese faptul ca,padurea este singura care il intelege,care il asculta,care ii da putere de sine,in acelasi timp vrajindu-l cu taina sa.
Dupa cum observam,aceasta opera este una lirica,poetul exprimandu-si in mod direct sentimentele si trairile fata de ceea ce-l inconjoara,si-anume natura,dar in acelasi timp de ceea ce a pierdut,ceea ce a trecut...copilaria. Titlul "O,ramai..." reprezinta chemarea profunda a padurii,legatura "om-natura" spunandu-si cuvantul. Prima parte a poeziei este structurata in 5 strofe,fiecare vers transmitand simtamintele arzatoare ale lui Eminescu,dragostea si dorul

In prima strofa,poetul capteaza atentia cu rugamintea adresata padurii,spunandu-i sa ramana in acea lume frumoasa lipsita de griji,in lumea de basm a copilariei,tonul fiind unul unul bland si afectuos.Poetul i se adreseaza precum unei persoane dand de inteles faptul ca dragostea pentru natura nu se compara cu nimic altceva. "O, ramai,ramai la mine,/Te iubesc atat de nult!/ Ale tale doruri toate/Numai eu stiu sa le ascult."

In a doua strofa observam faptul ca padurea ii este intr-adevar o confidenta,singura care il intelege,fiind universul lui,universul pur,sincer al copilariei. "In al umbrei intuneric/Te aseman unui print." . Din aceste versuri ne dam seama ca, desi lucrurile incep a fi stranii,nedeslusite,obscure,totusi ii da poetului sansa cunoasterii , asa,copilul imbogatindu-se ,cauza fiind intelegerea glasului naturii. Deci,contureaza un portret sugestiv al copilului, fiind asemanat cu un print cu ochi " negri si cuminti."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.