O ramai...de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2007-03-09
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 13
Autor: Alina Babara
Dimensiune: 6kb
Voturi: 461
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia "O,ramai..." de Mihai Eminescu pune in lumina comuniunea poetului cu natura pe care aceasta a simţit-o profund inca din vremea copilăriei . Pădurea îl cheamă , ştie sa îl inteleaga, îl ocroteşte si-l incanta cu universul ei tainic si plin de vraja. Opera este specia genului epic in care autorul isi exprima in mod direct gândurile si sentimentele.
Titlul concentrează in doua cuvinte cu adânci ecouri emoţionale chemarea arzătoare a pădurii. Imperativul "ramai", subliniat prin interjecţie , insista pe ideea refuzului despărţirii.

Chemarea ramane fara răspuns , fiindcă poetul nu mai poate înţelege şoapta vrăjita a pădurii , aşa cum se întâmpla in copilărie. Uimirea si fericirea din ochii copilului au dispărut, făcând loc amărăciunii si neputinţei omului matur care nu mai poate întoarce timpul înapoi. Punctele de suspensie dau senzaţia amplificării acestor sentimente.

Poezia structurata sub forma unui dialog imaginar este alcătuit din doua parţi. Partea I cuprinde primele cinci strofe exprimând chemarea tainica a pădurii, iar ultima răspunsul poetului.

Prima strofa emoţionează prin chemarea adresata de pădure poetului de a ramane in lumea de basm a copilăriei . Pădurea personificata i se adresează direct poetului ca un prieten drag . Invitaţia este plina de afecţiune si bazata pe înţelegerea adânca a sufletului si aspiraţiile copilului: "O, ramai, ramai la mine,/ Te iubesc atât de mult!/ Ale tale doruri toate/ Numai eu ştiu sa le ascult" . Repetiţia imperativul întărita de interjecţia si de superlativul expresiv " atât de mult" subliniază intensitatea sentimentelor ce il leagă.

Strofa a doua exprima înţelegerea si admiraţia pădurii izvorâte din cunoaşterea sufletului curat si visător al băiatului . Ea ii devine confidenta, dar ii oferă si ocrotire in acest univers miraculos al copilăriei . Ea îl aseamănă unui prinţ al pădurii , frumos si nobil, dornic sa inteleaga tainele naturii si înzestrat cu o fire sensibila si visătoare:"Te asama-n unui prinţ ,/ Ce se uit-adânc in ape / Cu ochi negri si cuminţi".

Strofa a treia dezvăluie misterele acestei lumi fermecate care îl atrage atât de mult pe copil. El începe sa inteleaga glasul naturii .Prin vuietul apei si prin "mişcarea naltei ierbi" el poate auzi in taina " mersul cârdului de cerbi".

Strofa a patra descrie starea de încântare a băiatului in mijlocul pădurii .Fermecat de acest univers tainic, eliberat de orice griji ,băiatul murmura "cu glas domol", in timp ce simte răcoarea apei ce străluceşte in soare : "Eu te vad răpit de farmec/ Cum îngâni cu glas domol,/ In a apei strălucire/ Întinzând piciorul gol."

Strofa cinci aduce tema trecerii timpului . Vrăjit de acest univers tainic, de nopţile cu luna plina, de strălucirea de pe lacuri "la văpaia de pe lacuri" , poetul traiste intens fericirea. El nu si-a dat seama de trecerea timpului. Anii au zburat ca nişte clipe , iar
clipele acestea fericite ale copilăriei par foarte îndepărtate: "Anii tai se par ca clipe, / Clipe dulci se par ca veacuri".

Partea a doua exprima răspunsul poetului la chemarea pădurii, odată cu trecerea copilăriei. Poetul se indeparteaza de pădure, intra intr-un alt spaţiu, in care câmpul sugerează viata, tinereţea. La început ghicim o atitudine de uşoara nepăsare, tipica tinerilor, fata de dulcea chemare de odinioară a pădurii: "Şuieram la ei chemare/S-am ieşit in câmp râzând ".

Ultima strofa aduce in prim plan sentimentele de regret si tristeţe pe care le încearcă poetul aflat in plina maturitate. Amintindu-si de minunata lume a copilăriei, poetul este conştient ca este imposibil sa se întoarcă in aceasta lume fabuloasa, sa întoarcă timpul înapoi pentru ca nu mai poate privi lumea cu ochii visători si cuminţi ai copilului de odinioară.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.