O scrisoare pieduta

Trimis la data: 2003-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 19
Autor: Tudorache emil
Dimensiune: 6kb
Voturi: 337
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O scrisoare pieduta - I.L. Caragiale,unul dintre marii clasici ai literaturii romane este creatorul unei opere vaste compuse din teatru,schite,nuvele. Opera dramatica in care exceleaza este alcătuita din comediile:”O scrisoare pierduta”,”D-ale carnavalului”,”O noapte furtunoasa”,”Conul Leonida fata cu reactiunea” si drama „Napasta”.O scrisoare pieduta
O scrisoare pieduta - Comedia este specia genului dramatic prin care autorul critica aspecte ale vietii sociale,trasaturi de caracter etc. Capodopera a dramaturgiei noastre „O scisoare pierduta” prezinta alegerile electorale dintr-un oras de provincie. Expozitiunea prezinta inimplari din preajma alegerilor plasate in resedinte unui judet de munte.La actiune participa câteva personaje:Pristanda,Tipatescu,Zoe,Zaharia Trahanache.

Intriga o constituie pierderea unei scrisori de dragoste pe care Zoe o primise de la Tipatescu.Scisoare gasita de cetateanul turmentat ajunge la Catavencu seful gruparii politice adversare.

Desfasurarea actiunii cuprinde faptele declansate de pierderea scrisorii.Pierduta de Zoe,scrisoarea de amor ajunge la Cetateanul turmentat de la care o ia Catavencu si incearca sa-si santajeze adversarii.Zoe si amicul ei,Tipatescu intra in panica,dar Zaharia Trahanache „un indemanatic tragator de sfori” gaseste o polita falsificata de Nae Catavencu si reuseste sa-l faca sa taca.La adunarea electorala are loc o altercatie intre cele doua grupari politice si Catavencu isi pierde palaria in captuseala careia se afla scrisoarea.Ajunsa din nou la cetateanul turmentat,epistola este data Zoei.

Punctul culminant este o rasturnare de situatie. Intre timp,de la centru este trimis candidatul Agamemnon Dandanache, „mai canalie decat Catavencu si mai prost decat Farfuridi”.Numirea acestuia este obtinuta prin santaj,tot cu ajutorul unei scrisori,pe care Dandanache o pastreaza pentru a o folosi si alta data.

Deznodamantul cuprinde impacarea adversarilor politici si manifestatia data in cinstea alesului si condusa de Nae Catavencu. Comicul este mijlocul prin care dramaturgul realizează critica aspectelor abordate.Opera aceasta este in primul rând o comedie de moravuri,deoarece cuprinde necinstea in viata de familie si cea politica.

Mijloacele de realizare a comicului sunt variate. Comicul de situaţie este foarte bine prezentat prin intamplari care stârnesc hazul:pierderea repetata a scrisorii,postura de soţ inselat care se preface ca nu stie,a lui Trahanache,incaierarea alegatorilor,numararea steagurilor de către Pristanda,postura ridicola a lui Catavencu etc.

O alta sursa a comicului este rezolvarea conflictului. După o lupta inversunata intre cele doua tabere,castiga cel de-al treilea.Contrastul intre eforturile depuse si rezultatele obţinute starneste rasul.Comicul de limbaj este remarcabil in aceasta opera.Personajele sunt tipizate prin ticurile verbale(„Aveţi puţintica rabdare,stimabile”,”Dati-mi voie’).Pristanda dovedeşte lipsa de cultura si servilismul prin folosirea gresita a termenilor „renumeratie” in loc de „remuneratie”, „bampir” in loc de „vampir” si prin repetarea cuvantului „curat” pana la asocierea cu termeni opusi „curat murdar”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.