O scrisoare pierduta

Trimis la data: 2007-04-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 11
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 503
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care a nemuritoarele si arhicunoscutele « Momente si schite », a creat numeroase nuvele fantastice si psihologice : In vreme de razboi, O faclie de Paste, Kir Ianulea ; si a adus literatura romaneasca pe culmi neintalnite pana la el prin capodopere ca :O noapte furtunoasa, D’ale carnavalului , O scrisoare pierduta, Conul Leonida fata cu reactiunea, sau Napasta.
Opera literara O scrisoare pierduta s-a jucat in premira pe scena Teatrului National din Bucuresti pe 13 noiembrie 1884.
Comedia este o specie a genului dramatic ce este destinata a fi jucata pe scenasi care provoaca rasul pin surprinderea moravurilor a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate.

« O scrisiare pierduta » este o opera dramatica deoarece autorul isi exprima in mod indirect ideile, gandurile si sentimentele, prezenta lui fiind surprinsa doar in indicatiile scenice.Opera este scrisa pentru a fi reprezentata pe scena , fiind structurata in acte si scene, principalul mod de expunere fiin dialogul, alcatuit dintr-o succesiune de replici a personajelor.Prin dialog personajele comunica si participa la actiune structurata pe momentele subiectului, cu un conflict dramatic puternic.

Aceasta opera este o comedie realista de moravuri politice, ilustrand dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei pentru alegerea deputatilor.

Actiunea comediei se desfasoara la sfarsitul secolului al XIX-lea, in capitala unui judet de munte.Ea are patru acte, cuprinzand cate noua, paisprezece, sapte si paisprezece scene, structurate dupa momentele subiectului.

Expozitiunea operei il prezinta pe Pristanda, politistul orasului, si pe Stefan Tipatescu, prefectul judetului, citind un articol din ziarul « Racnetul Carpatilor », in care este acuzat guvernul ca a lasat judetul in « ghiarele unui bampir ».Actiunea piesei este localizata chiar la inceputul piesei de catre autor : « in capitala unui judet de munte in zilele noastre ».

Intriga operei o constituie pierderea unei scrisori si gasirea acesteia de catre Nae Catavencu.Tipatescu afla de la pristanda ca o scrisoare compromitatoare a fost pierduta, insa acesta nu stie a cui este scrisoare asa ca Tipatescu il trimite pe Pristanda sa cerceteze in continuare.In sfarsit, despre scrisoare, Tipatescu afla chiar de la sotul Zoei , Zaharia Trahanache care ii citeste scrisoarea si ii spune acestuia ca nu crede nimic si ca crede ca este o incercare a lui Nae Catavencu de a-l pune intr-o lumina proasta pe Tipatescu.

Desfasurarea actiunii surprinde toata agitatia si toate scenele ce se fac din cauza scrisorii.

In continuare, Zoe se intalneste cu Tipatescu, aceasta traind cu intensitate evenimentul deoarece onoarea ei este in joc. Ea marturiseste ca a pierdut scrisoarea in seara in care s-a intalnit cu el, pe cand pleca de la el; si ii mai spune ca fusese si ea chemata la redactie de catre Catavencu si ca s-a vazut silita sa-i promita acestuia functia de deputat.

Mai tarziu, intervin in actiune Farfuridi si Branzovenescu, care cred ca neica Zaharia si coana Joitica ii tradeaza prin faptul ca au fost vazuti in redactia ziarului « Racnetul Carpatilor », asa ca se hotarasc sa trimita o depesa la Bucuresti.

Intamplarile se succed cu rapiditate, facandu-si aparitia si Cetateanul turmentat , care, marturiseste ca a gasit o scrisoare al carei adresant este Zoe Trahanache, dar aceasta i-a fost luata de Nae Catavencu ; asa ca Zoe mai incearca inca o data sa recupereze scrisoarea cu ajutorul lui Pristanda , dar nu reuseste.

In acest timp Zaharia Trahanache descopera un fals in actele fundatiei AER ,aflata sub patronajul lui Catavencu.Insa lui Catavencu nu-i pasa ca a fost descoperit asa ca continua sa ii santajeze pe ceilalti , anuntand ca in numarul de a doua zi va reproduce « o interesanta scrisoare sentimentala a unui inalt personaj din localitate catre o dama de mare influenta. »

Pana la urma, Zoe il determina pe Tipatescu sa fie de partea lui Catavencu si a ei, desi acesta accepta cu greu, insa se lasa influentat de Zoe ; lucru ce arata cat de slab este acesta in fata femeii.Insa, intre timp, soseste Pristanda aducand telegrama care anunta candidatura lui Agamemnon Dandanache, propus de la centru.

In punctul culminant actiunea se muta in sala ptimariei, unde au loc discursurile candidatilor Farfuridi si Catavencu, iar Zaharia Trahanache anunta numele candidatului sustinut de comitet.

Vazand ca nu este sustinut, Nae Catavencu decide sa citeasca scrisoarea si sa-i demaste pe Tipatescu si Zoe, insa Pristanda pune la cale o incaierare in care Catavencu isi pierde palaria, pe care o gaseste din nou Cetateanul turmentat, acesta ducand-o de aceasta data la destinatarei.

In deznodamant ste prezentata festivitatea de la final in care toata lumea este fericita.Tot in deznodamant aflam si faptul ca Dandanache a fost trimis de centru prin aceeasi metoda cu scrisoarea.

Modalitatile comicului sunt diverse, iar ele se impart in :comic de situatie, comic de moravuri, comic de caracter, comic de nume si comic de limbaj.

Comicul de situatie este obtinut prin pierderea si gasirea scrisorii de dragoste, prin postura ridicola a lui Catavencu si prin incercarea lui Tipatescu de a fi stapan pe situatie.Totodata , comica este si situatia finala , cand cele doua forte potrivnice se impaca si farsa electorala se termina cu un compromis pe care toata lumea il accepta.Tot in comicul de situatie se incadreaza si existenta unor cupluri de personaje.Farfuridi si Branzovenescu, si Zoe cu Tipatescu si Trahanache.

Comicul de moravuri este realizat prin infatisarea relatiei dintre Tipatescu si Zoe si in modul in care se desfasoara alegerile sau se obtine victoria.Este vorba atat de moralitatea din viata politica cat si din viata de familie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.