O scrisoare pierduta

Trimis la data: 2007-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 2443
Autor: David
Dimensiune: 9kb
Voturi: 272
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Genul dramatic cuprinde opera literare destinate spectacolului de teatru, ele sunt create nu pentru a fi citite ci pentru a fi prezentate pe o scena in fata spectatorilor. Speciile acestui gen sunt tragedia, drama si comedia. Aceste oper au o structura specifica, ele sunt alcatuite din acte, actele din scene si scenele din tablouri.
Actiunea comediei se petrece intr-un orasel de munte capitala de judet, in preajma alegerilo pentru camera de la 1883. Partidul de guvernamant reprezentat prin Stefan Tipatescu, Zaharia Trahanache si Zoe, i-ar fi asigurat succesul candidatului lor Farfuridi sustinut de Branzovenescu daca nu s-ar fi intamplat un fapt, nesemnificativ in aparenta, dar cu consecinte grave pentru viata politica si sociala a celor implicati.

Ideiile principale ale operi se structureaza astfel. Zoe Trahanache pierde din neatentie o scrisoare de amor primita de la Tipatescu, prefectul judetului. Scrisoarea este gasita de Cetateanul Turmentat si apoi, pe cai mai putin cinstite, ajunge in mana lui Nae Catavencu, avocet, proprietarul ziarului “Ragnetul Carpatilor”. Vazandu-se in posesia acestui act compromitator Catavencu ii santajeaza pe cei in cauza. Catavencu le cere acestora sa ii asigure succeul in alegeri in schimbul scrisorii.

Cei amenintati incep lupta pentru dobandirea scrisorii. Tipatescu ordona arestarea lui, Zaharia ii descopera o polita falsificata, iar Zoe se lupta sa-I convinga pe cei doi ca sa accepte propunerea lui Catavencu. Intr timp de la centru soseste propunera lui Dandanache, urmeaza discursurile electorale ale lui Farfuridi si Catavencu in timpu carora Nae, datorita unei ambuscade, isi pierde palaria in captusala caruia este scrisoarea de amor. Aceasta este gasita de Cetateanul Turmentat care o duce adresantului. In final Catavencu conduce alegerea lui Dandanache si conflictele se rezolva.

Opera “O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale apartine genului dramatic deoarece ea a fost scrisa nu pentru a fi citita ci pentru a fi jucata pe scena, este destinata spectacolului de teatru. Are o structura aparte, este alcatuita din patru acte, iar actele la randul lor sunt impartite in scene: 9, 14, 7, 14 scene. Piesa Cuprinde textul propriu-zis in care sunt prezentate intr-o ordine cronologica intamplarile si indicatiile scenice sau didascaliile scrise in paranteza, dedicate regizorului care pregateste spectacolulde teatru.

Modul de expunere predominant este dialogul si monologul dramatic present in textul propriu-zis, iar in didascali apare naratiunea si descrierea, moduri de expuner care devin mijloace de caracterizare directa a personajului. Textul este anticipat de lista de “personae” prin care scriitorul face concurenta starii civile si creeaza tipuri umane: Stefan Tipatescu – Junele prim, Zaharia Trahanache – Ticaitul, Nae Catavencu – Politicianul demagog, Farfuridi – Prostul fudul, Pristanda – Omul slugarnic, Cetateanul Turmentat – Omul naiv, Zoe – Femeia voluntara, Dandanache – Politicianul prost.

Caragiale este maestro in construirea conflictului de baza adica Nae Catavencu ii ameninta pe cei trei cu publicarea scrisorii in ziarul local, al carui proprietar este, “Ragnetul Carpatilor”. Acest conflict genereaza un ghem de alte complicatii secundare care se amplifica dupa tehnica bulgarelui de zapada prin rostogolire.

Succesiunea intamplarilor expuse intr-o anumita ordine formeaza subiectul operi litereare in care surprinde momentele subiectului.

In expozitiune Tipatescu, Trahanache si Zoe afla fiecare in parte pe diferite unde ca Nae Catavencu detine o scrisoare de amor prin care isi va asigura succesul in alegeri. La inceput considera ca situatia ii este favorabila, dar cand descopera ca este implicat incepe sa lupte pentru a-si salva onoarea sociala si politica. El face abuzz de puter si porunceste sa fie arestat adversaul. Zaharia ii descopera o polita falsificata iar Zoe vrea sa fie ales Catavencu.

Intriga se consuma inainte de ridicarea cortinei, Zoe pierde din neatentie scrisoarea primita de la Tipatescu.
In desfasurarea actiunii lucrurile se complica Farfuridi il acuza pe Tipatescu de tradare, Zoe porunceste sa fie eliberat Catavencu, iar de la Bucuresti este anuntata candidature lui Dandanache. Punctul culminant este actul al treilea cand candidatii pentru camera isi sustin discursurile electorale. Acum Catavencu isi pierde palaria in captusala careia se afla scrisoarea compromitatoare. Aceasta ajunge in mana Cetateanului Turmentat si apoi in mana destinatarului.

In deznodamant Catavencu trece printr-un moment de umilinta, traieste un moment de involutie politica, vazandu-se deposedat de arma santajului, dar amenintat de polita se tareste in fata Zoei ca sa-l ierte. Drept urmare Zoe il oblige sa conduca manifestatia alegerilor lui Dandanache consolandu-l “fi zelos, asta nu-I cea din urma camera”. In final persoanele se interfereaza, toti sunt fericiti de succesul lui Dandanache.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.