O scrisoare pierduta

Trimis la data: 2007-03-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.15 / 10
Downloads: 1114
Autor: Matilda k.
Dimensiune: 8kb
Voturi: 110
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scriitor classic din a doua jumatate a secolului XIX-lea,confundandu-se cu o culme a comediei romanesti,Ion Luca Caragiale este dramaturg prin vocatie ,adevar ce se descopera chiar si prin schitele sale.Se poate afirma ca proza lui scurta este de fapt o suita de scene dramatice foarte concentrate construite prin dialog.
Cu sigurantza comendia sa de exceptie ridicata pe scena pentru prima data la Teatrul National din Bucuresti in 1884 ramane ”O scrisoare pierduta”,un text spumoscare isi transmite mesajul peste generatii.

Comedia este specia genului dramatic a carei mod de expunere este dialogul si care surprinde moravurile timpului ,terzind rasul,fiind construita pe baza comicului.

Ca orice piesa de teatru “O scrisoare pierduta” este structurata in acte si scene ,textul cuprinzand 4acte care urmaresc momentele subiectului.

Textul lui Caragiale este foarte concentrate caci dimensiunile unei piese d teatru sunt limitate in comparative cu cu ale unui roman.Iata de ce chiar din primele pagini ale operei dupa prezentare expozitiuniise descopera conflictul ,pierderea unui biletel de amorpe care Zoe il primise d la prefectul Tipatescu.Genialitatea scriitorului consta in faptul ca pornind de la un fleac,o neinsemnata scrisorica de amor se ajunge la o adevarata radiografie a societatii romanesti surprinsa din ami multe perspective.Se urmareste viatza de familie ,viatza politica,sistemul electoral,santajul,coruptia.

Scrisorica de amor pierduta de Zoe poate fi considerate un adevarta personaj prin importantza si calea pe care o urmeaza de la Catevencu la Cetatzeanu Turmentat ca sa ajunga in final la destinatar.

Tensiunea celor 2 grupari politice evolueaza rapid ca in orice text dramatic ,atingand punctual culminant in actul 3,prinadunarea electorala prezentata da seful partidului Trahanache.Discursul celor doi candidati:Catzavencu si Farfuridi trezesc aplauze si flieraturi ,moment in care Trahanache anuntza numele candidatului de la centru Aganita Dandanache ”mai prost decat Farfuridi si mai canalie decat Catavencu”.

Deznodamantul se produce in ultimul act intr-o veselie generala.este vorba de serbarea organizata in cinstea lui Dandanache condusa de insusi Catavencu ce obtine promisiunea Zoei ca va castiga la viitoarele alegeri.

Faptul ca autorul nu precizeaza locul de desfasurare a actiniida posibilitateaunei interpertari generale,mai précis se surpinde viaza politica si de familie a societatii romanesti de la sfarsitul secolului XIX-lea.

Comical ce s naste pe conflictul dintre esentza si aparentza este divers:exista un comic de situatii chiar prin pierderea succesiva a biletelului,comicul de moravuri este acela prin care se surpinde ticalosia manifestata prin coruptie ”Pristanda fura dupa exemplul prefectului”,imoralitatea si tradarea ii caracterizeaza pe Zoe si Tipatescu ce inseala pe naivul Tahanache,prin urmare o lume lipsita de valori morale.Comocul numelor propii analizat de critical Ibraileanu sugereaza genialitatea lui Caragiale care “creaza personaje vii autentice ce fac concurentza starii civile”.Fiecare personaj primeste un nume potrivit caracterului sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.