O scrisoare pierduta - Comedia

Trimis la data: 2005-07-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 8222
Autor: Cosmin olteanu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 214
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Specie a genului dramatic, scrisă pentru a fi pusă în scenă şi cu intenţia clară de a stârni râsul, această capodoperă a lui Caragiale, este o comedie de moravuri care surprinde necinstea în viaţa de familie şi în cea de politică ,,în capitala unui judeţ de munte, în zilele noastre”, de fapt cu ocazia unor alegeri parlamentare.
Comedia – O scrisoare pierdută
de Ion Luca Caragiale

Specie a genului dramatic, scrisă pentru a fi pusă în scenă şi cu intenţia clară de a stârni râsul, această capodoperă a lui Caragiale (jucată la Teatrul Naţional din Bucureşti la 13 noiembrie 1884), este o comedie de moravuri care surprinde necinstea în viaţa de familie şi în cea de politică ,,în capitala unui judeţ de munte, în zilele noastre”, de fapt cu ocazia unor alegeri parlamentare (din 1883).
Structurată, după desfăşurarea acţiunii, în patru acte, cu un total de 44 de scene, comedia se remarcă prin unitate (compoziţională) datorită textului literar propriu-zis sub formă de dialog (replici ale personajelor) sau monolog, la care se adaugă indicaţiile autorului în stil indirect (metatext) în paranteze. Subiectul are structură clasică pe cele cinci momente, există un conflict principal şi altele secundare (iar mesajul este transmis atât prin textul literar cât şi prin viziunea regizorului, prin jurul actorilor şi efecte scenice).
Specific lui Caragiale, conflictul dramatic, intriga de la care se dezvoltă o acţiune cu final fericit, se situează în afara textului, a firului epic şi înseamnă pierderea unei scrisori de dragoste a prefectului judeţului, Ştefan Tipătescu pentru Zoe, amanta sa, dar soţia lui Zaharia Trahanache important om politic al oraşului.
Expoziţia din actul I, scenele I-II sub forma dialogului prinvind organizarea alegerilor între prefect şi poliţaiului Pristanda, precum şi a monologului acestuia despre propria sa ,,misie”, aduce la cunoştinţă lui Tipătescu şi publicului că scrisoarea pierdută (care explică şi titlul) a ajuns la Nae Caţavencu, tipul demagogului ambiţios, îngâmfat, agresiv, liderul opoziţiei; acesta ştie s-o folosească cum o demostrează desfăşurarea acţiunii, până în actul al III-lea.
Mai întâi, Caţavencu îl şantajează cu publicarea scrisorii pe ,,neica” Zaharia şi pe Zoe. Tipătescu află, se nelinişteşte, îl mobilizează pe Ghiţă, dar toată agitaţia îi pune în acţiune şi pe Farfuridi şi Brânzovenescu, un cuplu comic de avocaţi, ironizat de autor prin nume, limbaj şi ticuri. Membrii ai aceluiaşi partid, cei doi discută cu Tipătescu şi Trahanche, acuzând, spre uimirea lor, de trădare din partea prefectului, apoi trimit la ,,Centru”, prin telegraf, o anonimă cu acelaşi conţinut.
Între timp, Trahanache, aparent naiv şi considerând scrisoarea drept ,,plastografie”, face rost de alt fals al lui Caţavencu – o poliţă de împrumut. Zoe şi Fănică află de la Cetăţeanul turmentat că el găsise de fapt ,,răvăşelul”, dar ,,domnul Nae” i-l furase la beţie. Arestat, apoi eliberat, Caţavencu negociază cu aroganţă, acceptând doar propunerea sa ca şi candidat. Tratat serios de autor, sincer îndrăgostit, lucid şi indignat, prefectul refuză la început, îi cere Zoei ,,sa fugă” împreună, reproşându-i neglijenţa, neatenţia, nerozia. Disperată, mai ales după ciocnirea dintre prefect şi Caţavencu, ,,distinsa madam” Trahanache impune însă susţinerea liderului opoziţiei.
Actul al III-lea este imaginea adunării electorale, cu discursul celor doi candidaţi – Farfuridi, apoi Caţavencu şi ca punct culiminant, cu anunţarea de către Trahanache a numelui celui indicat de ,,Centru” pentru alegeri: Agamemnon Dandanache. Momentul îi aduce acuzaţia de trădare lui Trahanache, declanşând însă şi o bătaie generală organizată de fapt de Ghiţă.
Deznodământul din ultimul act consemnează ,,unanimitatea” alegerii, dar şi neliniştea Zoei, care totuşi primeşte scrisoarea, recuperată tot de Cetăţeanul turmentat. Mărinimoasă, ea îl iartă pe Caţavencu, reapărut umil după două zile şi îi dă să organizeze festivităţile de rigoare.
Sub semnul umorului, ironiei şi sarcasmului, ca mijloc de destindere, piesa dezvăluie un savuros şi original comic de intrigă şi situaţie,de moravuri, de caracter şi mai ales de limbaj, susţinut şi de excepţionalele nume date de autor personajelor sale.

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.