O scrisoare pierduta - I.L.Caragiale

Trimis la data: 2005-07-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 20
Autor: Rodica Raicu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 563
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este o specie literara a genului dramatic, ce evoca personaje, intamplari, moravuri intr-un fel care starneste rasul, avand un final fericit. Esenta comicului consta in contrastul dintre frumos si urat, dintre esenta si aparenta, dintre scop si mijloace, dintre intentie si realizare, dintre valoare si non-valoare etc. El se manifesta sub forme diferite: umor, satira, ironie, sarcasm si grotesc.Exista mai multe tipuri de comic: de situatie, de limbaj, de moravuri si de caracter.In functie de tipul de comic, comediile pot fii: de caracter, de moravuri, de intriga, cunoscuta si sub numele de farsa etc.
Comedia

Este o specie literara a genului dramatic, ce evoca personaje, intamplari, moravuri intr-un fel care starneste rasul, avand un final fericit.
Esenta comicului consta in contrastul dintre frumos si urat, dintre esenta si aparenta, dintre scop si mijloace, dintre intentie si realizare, dintre valoare si non-valoare etc. El se manifesta sub forme diferite: umor, satira, ironie, sarcasm si grotesc.
Exista mai multe tipuri de comic: de situatie, de limbaj, de moravuri si de caracter.
In functie de tipul de comic, comediile pot fii: de caracter, de moravuri, de intriga, cunoscuta si sub numele de farsa etc.
O scrisoare pierduta
de Ion Luca CaragialeI.L. Caragiale unul dintre marii clasici ai literaturii romane alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Slavici, promoveaza la noi drama moderna, in spiritul in care aceasta se va dezvolta in secolul al XX-lea in literatura europeana.
A scris “Momente si schite”, prin care a realizat o adevarata comedie umana a timpului sau, a creat nuvele fantastice si psihologice (“Calul dracului”, “La hanul lui Manjoala”, “In vreme de razboi” etc.), iar in comediile sale (“O nopate furtunoasa”, “O scrisoare pierduta”, “D’ale carnavalului”) a transpus estetic adevarul ca lumea in datele ei fundamentale, nu evolueaza esential.
“O scrisoare pierduta” a fost mai intai citita intr-o sedinta a societatii literare “Junimea”, iar premiera a avut loc pe 13 noiembrie 1884 pe scena Teatrului National din Bucuresti.
Aceasta piesa de teatru este o comedie de moravuri (politice, sociale, familiale), iar titlul sugereaza pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile – pierderea de catre Zoe Trahanache a unei scrisori de amor primita de la Stefan Tipatescu, prefectul judetului.
Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un oras de provincie, in preajma alegerilor pentru Camera, in lupta electorala antrenandu-se atat fortele puterii, cat si cele ale opozitiei.
Actiunea de desfasoara in “Capitala unui judet de munte”, pe fondul unei agitate campanii electorale ce sugereaza conflicte intre cei aflati la putere: Stefan Tipatescu, Zaharia Trahanache, Zoe Trahanache, si reprezentantii opozitiei, Nae Catavencu, urmat de dascalime: Ionescu, Popescu.
Din punct de vedere compozitional, tehnica folosita este aceea a “bulgarului de zapada” constand in amplificarea treptata a conflictelor, pornind de la cel fundamental: Catavencu – Tipatescu, Zoe si Zaharia Trahanache, la cele secundare prin: repetitie, evolutie inversa, rasturnari de situatie, interferenta grupurilor de personaje aflate in conflict.
Piesa are 4 acte, cuprinzand fiecare 9,14,7 si, respectiv, 14 scene.
Actul I cuprinde in primele 2 scene expozitiunea, in care facem cunostinta cu Tipatescu prefectul judetului, si cu Pristanda, politaiul orasului.
Intriga comediei constituie pierderea scrisorii, care va declansa desfasurarea intregii actiuni. Tipatescu afla de la Pristanda ca Nae Catavencu a intrat in posesia unei scrisori care ii poate asigura reusita in alegeri. Alertat, prefectul ii ordona politaiului sa afle despre ce este vorba, dar, intretimp, Zaharia Trahanache si Zoe sotia sa, sunt santajati de Catavencu cu publicarea scrisorii compromitatoare daca nu il vor sprijinii in alegeri.
Pe scena isi fac aparitia si Farfuridi si Branzovenescu (primul fiind preferatul puterii pentru functia de deputat).
Zoe si Stefan Tipatescu afla de la Cetateanul turmentat ca Nae Catavencu i-a sustras scrisoarea.
In actul al 2-lea actiunea se tensioneaza treptat. Farfuridi si Branzovenescu trimit o depesa la “Centru”, la Bucuresti, acuzandu-l pe prefect de tradare. Pristanda il aresteaza pe Catavencu din ordinul lui Tipatescu. Speriata, Zoe accepta sa se intalneasca cu Nae Catavencu si incearca sa il convinga pe prefect sa il sustina in alegeri. Initial, Tipatescu refuza, ca apoi sa accepte sa fie de partea lui Nae Catavencu. Cetateanul turmentat este safatuit sa faca si el acelas lucru.
Intretimp, de la “Centru” soseste o depesa prin care se cere sa se anunte candidatura lui Agamita Dandanache.
In actul al III-lea, actiunea atinge punctul culminant, acesta este actul discursurilor candidatilor: Discursul incoerent si agramatical al lui Farfuridi, precum si cel demagogic al lui Nae Catavencu.
Atunci cand Trahanache le arata prefectului si Zoei polita falsificata de Catavencu, hotarat sa anunte candidatura lui Agamita Dandanache are loc o incaierare pusa la cale de Pristanda, in timpul careia Nae Catavencu isi pierde palaria pe care o gaseste Cetateanul turmentat.
In actul al IV-lea se produce deznodamantul. Dandanache povesteste cum, tot printr-un santaj (foloseste tot o scrisoare de amor) a ajuns sa fie propus “de la Centru”.
In incaierarea din actul al III-lea Cetateanul turmentat a reintrat in posesia scrisorii iar acum i-o da “adrisantului”. Nae Catavencu, amenintat cu polita falsificata, accepta sa conduca festivitatea in cinstea noului deputat, totul terminandu-se intr-o atmosfera de impacare.
“O scrisoare pierduta” este o creatie dramatica. Este structurata in acte (4) si scene (9,14,7,14). Modalitatea principala este dialogul, caruia i se altura monologul dramatic.
Unele scene sunt alcatuite numai din monolog, datorita prezentei unui singur personaj.
In cadrul dialogului se remarca diversitatea replicilor care constituie si o modalitate de realizare a comicului.
De cele mai multe ori replicile sunt dinamice, uneori scurte, alte ori mai ample, incercand sa capteze atentia partenerului de discutie.
Conflictului de baza al piesei i se subordoneaza o serie de conflicte secundare.
Conflictul principal se declanseaza o data cu amenintarea lui Nae Catavencu de a publica scrisoarea si evolueaza treptat. Zoe se alerteaza si accepta, in cele din urma conditiile impuse de Catavencu, in timp ce Trahanache este convins ca scrisoarea este o plastografie. Lovitura de teatru vine catre finalul piesei, cand ravnita candidatura este atribuita unui trimis de la “Centru”, Agamemnon Dandanache, “mai prost decat Farfuridi” si “mai canalie decat Catavencu”.
Conflictul “se stinge” atunci cand scrisoarea revine la Zoe prin intermediul cetateanului turmentat iar Nae Catavencu deposedat de obiectul santajului, accepta toate conditiile impuse de Zoe.
Conflictul principal antreneaza si alte conflicte secundare. Farfuridi si Branzovenescu se tem ca vor fi tradati si intra in disputa cu Tipatescu, cu Zoe si Trahanache. De asemenea, apar conflicte si intre Stefan Tipatescu si Zoe, legatate de sustinerea candidaturii lui Nae Catavencu. In actul al III-lea, in pauza dintre cele 2 discursuri, Farfuridi si Catavencu intra in conflict, cel de-al doilea fiind acuzat ca este “candidatul prefectului”.
Derularea faptelor, declansate de pierderea repetata a scrisorii, de catre destinatar si apoi de catre santajist, evolutia conflictelor, comportarea si limbajul personajelor pun in evidenta trasatura esentiala a oricarei comedii: starnirea rasului si finalul comic prin rezolvarea neasteptata a situatiei initiale.
Comicul se realizeaza in aceasta piesa printr-o diversitate de mijloace.
Astfel, comicul de situatie se obtine prin pierderea repetata a scrisorii, care creeaza o aglomerare de intamplari comice de mare savoare, la care participa toate personajele. Prin discursurile alambicate, pline de tautologii si nonsensuri, Agamita Dandanache, Nae Catavencu, Farfuridi, Trahanache se pun in situatii comice. De asemenea, incapacitatea lui Zaharia Trahanache de a-l banui pe Tipatescu de o relatie amoroasa cu propria sotie duce la comicul de situatie. Totodata, comica este situatia din final cand cele 2 tabere adverse se impaca si farsa electorala se incheie cu un compromis.
Comicul de caracter se naste din comportarea personajelor, din atitudinea lor si din ipostazele in care acestea sunt prezentate. Toti participantii la actiune sunt niste regizori ai unor situatii neserioase, generatoare de ras. Pe scena evolueaza niste personaje minore care isi asuma roluri majore, incompatibile cu propriile puteri. Catavencu pretinde ca este patriot, dar nu urmareste decat propriile interese meschine. Dandanache se comporta ca un ramolit, dar este un abil care stie foarte bine ce vrea.
In memoria spectatorului sau cititorului raman de asemenea replici, discursuri memorabile, ticuri, ce vor deveni dealungul timpului, expresii definitorii ale unui inimitabil comic de limbaj. Astfel acest tip de comic se realizeaza prin ticurile verbale ale personajelor: “ai putintica rabdare”, “curat”, prin pronuntarea gresita a unor neologisme si a unor cuvinte obisnuite: “renumeratie”, “famelie”, “enteres”, “bampir”, etc. Alteori cuvintelor li se da alt sens: “capitalist” cu sens de locuitor al capitalei, ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.