O scrisoare pierduta - IL Caragiale

Trimis la data: 2015-01-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 0
Autor: andreeasab
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Genul dramatic cuprinde acele opere destinate reprezentarii scenice . Alcatuirea specifica: acte , scene , tablouri . Modul de expunere predominant : dialogul si monologul . Naratiunea este prezenta in replicile mai ample , descrierea este intalnita in indicatiile scenice . Interventia scriitorului este prezenta in didascalii.
Comedia etse specie a genului dramatic cu actiune vesela si deznodamant fericit. Comedia are un caracter satiric , personajele sunt mediocre , confruntate cu false probleme
Comicul este categoria estetica opusa tragicului urmarind starnirea rasului prin contrastul dintre aparenta-esenta , fond-forma , realitate-pretentie .O scrisoare pierduta a fost citita la cenaclul Junimea si pusa in scena la Teatrul National din Bucuresti in data de 13 noiembrie 1884 . Este o comedie de moravuri avand ca tema degradarea vietii politice , sociale si private .

Ideea este ca in lupta pentru putere , fiecare isi arata adevarata fata , alegerile reprezentand un carnaval grotesc in care politicienii apeleaza la toate armele pentru a parveni .
Actiunea este plasata in capitala unui judet de munte "in zilele noastre" . Personajele se afla intr-un conflict pe fondul agitat al alegerilor pentru functia de deputat in Parlamentul Romaniei . Disputa se da intre doua factiune ale Partidului Liberal : factiunea de guvernamant reprezentata de Tipatescu si Trahanache care sustine candidatura lui Farfuridi , si factiunea autoproclamata independenta condusa de Nae Catavencu sustinut de popime , dascalime .

Lucrurile se complica cand Zoe Trahanache pierde o scrisoare de amor de la amantul ei , Tipatescu . Scrisoarea este gasita de cetateanul turmentat , acesta este insa deposedat de ea de catre Catavencu .
Catavencu ameninta cu publicarea acesteia in 'Racnetul Carpatilor' . Din ordinul lui Tipatescu , este arestat de catre Pristanda dar este scos imediat din arest din porunca lui Zoe . Are loc o confruntare violenta intre prefect si Catavencu . Zoe calmeaza spiritele obtinand promisiunea de la amant de a sustine candidatura inamicului . De la Bucuresti soseste telegrama cu numele candidatului , Agamemnon Dandanache . Intre timp Trahanace descopera o polita falsificata de-al lui Catavencu prin care o suma de bani ii revenea fraudulos .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.