O scrisoare pierduta - I L Caragiale

Trimis la data: 2014-10-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: anm123
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reprezentata pe scena in 1884, comedia "O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale este a treia din cele patru scrise de autor, o capodopera a genului dramatic. Piesa este o comedie de moravuri si de caracter in care sunt satirizate aspecte ale societatii contemporane autorului. Comedia este o specie a genului dramatic, care starneste rasul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate, cu un final fericit.Personajele comediei sunt inferioare.Conflictul comic este realizat prin constrastul dintre esenta si aparenta.Sunt prezente formele comicului: umorul, ironia si diferitele tipuri de comic.
Textul dramatic este structurat in 4 acte alcatuite din scene, fiind construit sub forma schimbului de replici intre personaje.Ca specie a genului dramatic comedia este destinata reprezentarii scenice, dovada fiind lista cu "Persoanele" de la inceputul piesei si didascaliile, singurele interventii directe ale autorului.Creatia dramatica impune anumite limite in ceea ce priveste amploarea timpului si a spatiului de desfasurare a actiunii. Aceasta este plasata "in capitala unui judet de munte, in zilele noastre", adica la sfarsitul secolului al XIX-lea, in perioada campaniei electorale , intr-un interval de trei zile.

Subiectul impleteste doua intrigi: una politica si alta sentimentala.Toate cele patru acte sunt generate de pierderea unei scrisori de amor de catre Zoe, tanara sotie a lui Trahanache, "prezidentul" filialei locale si membru marcant al partidului de guvernamant.Scrisoarea ii fusese trimisa de Tipatescu , prefectul judetului si prietenul cel mai bun al lui Trahanache, pentru a fixa o intalnire.pornind de la aceasta intriga relativ simpla, se produce treptat o aglomerare de conflicte in care vor fi antrenate, rand pe rand, toate personajele.

Scrisoarea este gasite de cetateanul turmentat si sustrasa acestuia de Nae Catavencu, seful partidului de opozitie si director-proprietar al gazetei "Racnetul Carpatilor".Acesta foloseste scrisoarea ca mijloc de santaj pentru a obtine candidatura, amenintand cu publicarea ei.Trahanache insa considera "docomentul" o "plastografie" de cea mai joasa speta.Comicul de situatie consta aici intre calmul lui Zaharia Trahanache, sotul inselat, si zbuciumul celor doi amanti care incearca sa gaseasca solutii pentru a recupera scrisoarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.