O scrisoare pierduta - acte si scene

Trimis la data: 2005-05-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.21 / 10
Downloads: 24
Autor: Adrian Tudorache
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1477
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scena 1 ii reprezinta pe Ghita Pristanda, politaiul orasului si pe Stefan Tipatescu, prefectul judetului, care citeste cu glas tare un articol din ziarul Racnetul Carpatilor, in care este acuzat guvernul ca a lasat unul dintre cele mai frumoase judete ale tarii in ghearele unui vampir ! ... Servil, Ghita imita indignarea prefectului Eu vampir, `ai ?... printr-un tic verbal, curat pe care-l alatura comentariilor acestuia : curat caraghioz, curat misel. Politaiul ii relateaza apoi prefectului despre misiunea pe care o avusese in noaptea precedenta si anume aceea de a afla ce discutau inamicii politici, tragand cu urechea la ferestrele casei lui Nae Catavencu. Cu acest prilej, Ghita scoate in evidenta dificila profesie de politai, care n-are si el ceas de mancare, de bautura, de culcare, de sculare, ca tot crestinul ....
O scrisoare pierduta

De Ion Luca Caragiale


Expozitiunea:
Actul 1
Scena 1 ii reprezinta pe Ghita Pristanda, politaiul orasului si pe Stefan Tipatescu, prefectul judetului, care citeste cu glas tare un articol din ziarul „Racnetul Carpatilor”, in care este acuzat guvernul ca a lasat unul dintre cele mai frumoase judete ale tarii in „ghearele unui vampir ! ...” Servil, Ghita imita indignarea prefectului – „Eu vampir, `ai ?...” – printr-un tic verbal, „curat” pe care-l alatura comentariilor acestuia : „curat caraghioz”, „curat misel”. Politaiul ii relateaza apoi prefectului despre misiunea pe care o avusese in noaptea precedenta si anume aceea de a afla ce discutau inamicii politici, tragand cu urechea la ferestrele casei lui Nae Catavencu. Cu acest prilej, Ghita scoate in evidenta dificila profesie de politai, care „n-are si el ceas de mancare, de bautura, de culcare, de sculare, ca tot crestinul ...”. Cu o familie numeroasa – „noua copii” – si un venit mic – „famelie mare, renumeratie mica, dupa buget” - , Ghita se lamenteaza, incercand sa se explice prefectului precara situatie financiara in care se afla, deoarece statul este nepasator la greutatiile oamenilor. Tipatescu ii reproseaza, cu simpatie si amuzament, afacerea pe care Pristanda o facuse cu steagurile pe care le cumparase pentru pavoazarea orasului, in cinstea apropiatelor alegeri. Ghita isi insusise o suma importanta, deoarece nu achizitionase intreaga cantitate. Ca sa se dezvinovateasca, politaiul incepe sa numere cele 44 de steaguri pe care sustine ca le arborase pe cladirile importante din oras, dar nu ii ies la socoteala decat 14-15. El aduna gresit si numara de mai multe ori aceleasi steaguri. „Doua la primarie, optspce, patru la scoli, douazeci si patru, doua la catrindala la Sf. Niculae, treizeci...” , fiind silit sa recunoasca in final, incantat, ca „a tras frumusel condeiul”.
Revenind la misiunea de a spiona adversarii politici, Ghita povesteste prefectului ca in casa lui Nae Catavencu se adunasera membrii partidului independent, aflat in opozitie, din care faceau parte intelectualii, „dascalimea” orasulu, intre care Ionescu, Popescu, popa Pripici, „toata gasca-n par”. Ceea ce afla Pristanda va fi un fapt hotarator pentru subiectul piesei, deoarece el il auzise pe Catavencu spunandu-le celorlalti ca se afla in posesia unui document foarte important si „scoate o scrisorica din portofel”. Din aceasta cauza sustinea, Catavencu entuziasmat, vor vota pentru el in alegerile apropiate toti cei aflati acum la putere. Dar politaiul u putuse afla despre ce fel de document era vorba, deoarece popa Pripici aruncase chibritul aprins pe fereastra sub care statea Ghita si-l nimerise drept in ochi. Tipatescu se intreaba despre ce fel de scrisoare vorbea Catavencu, dar nu se ingrijoreaza, ci se pregateste sa se duca la Zaharia Trahanache, unde era asteptat, ca de obicei, la dejun.
Scena 2 il surprinde pe Ghita Pristanda singur, meditand la statutul de politai aflat in slujba personala a celor de la putere. El o citeaza pe nevasta sa, care il sfatuia aspura tacticii pe care sa a aplice in telatia cu sefii : „Ghita, Ghita, pupa-l in bot si-i papa tot, ca satulul nu crede la al flamand...”
Peripetia:
Scena 3
Intra in scena Zaharia Trahanache agitat si, ignorand prezenta lui Ghita, vorbeste tare, comentand societatea corupta si meschina, in care domina „enteresul si iar enteresul...”. La randul lui, citeaza dintr-o scrisoare a fiului sau, student la Bucuresti, care avea aceeasi parere : „unde nu e moral, acolo e coruptie, si o sotietate fara printipuri, va sa zica ca nu le are !”.
Atitudinea enervata a lui Trahanache este urmarea faptului ca fusese chemat de Nae Catavencu pentru a-i arata o scrisoare de amor a prefectului catre Joitica, sotia lui. Singura grija a lui nenea Zaharia este ca nu cumva sa afle Zoe, care insa venise si ea acasa la Tipatescu, fara sa fie vazuta de nimeni si il cheama discret pe Pristanda, care iese pe furis.
Scena 4
Dicutia dintre trahanache si Tipatescu privitoare la scrisoarea de amor pe care o avea Catavencu il face pe prefect sa se teama ca va fi dezvaluita relatia amoroasa dintre el si Zoe Trahanache. Comicul de situatie al acestei scene este monumental, deoarece Trahanache este cel care il consoleaza pe Tipatescu, sustinand ca scrisoarea este un fals, desi, amplifica el spaima prefectului, scrisul seamana atat de bine, incat „ sa zici si tu ca e a ta, dar sa juri, nu altceva, sa juri !”. Trahanache, ii reda, din memorie, textul scrisorii, adaugand, aluziv, si explicatiile imprejurarilor concrete, precise, identificand exact momentul intalnirii amoroase dintre cei doi. Deoarece Zaharia se aratase indignat si refuzase sa creada ca scrisoarea este reala, Nae Catavencu il amenintase ca o va publica in ziarul „Racnetul carpatilor”, al carui proprietar era si va afisa originalul „ in cercevea, ca s-o vaza oricine-o pofti”.
Tipatescu este turbat de manie, spre dezamagirea lui Trahanache, care credea ca acesta „n-are cumpat”, deoarece un om politic ar trebui sa stie sa se stapaneasca si sa nu-si dezvaluie sentimentele, mai ales cand e vorba de adversarii politici. Iesind din scena, Trahanache afirma ca „intr-o societate fara moral si fara printip ... trebuie sa ai si putintica diplomatie !”, deoarece in politica „ nu merge s-o iei cu iuteala”.
Scena 5
Intra Zoe, care se lamenteaza cu disperare, deoarece auzise discutia din camera alaturata si este, la randul ei, foarte inspaimantata de consecintele publicarii scrisorii de catre Catavencu, chiar daca barbatul ei nu crede ca e adevarata. Ea ii marturisete lui Titescu faptul ca pierduse scrisoarea in seara intalnirii, atunci cand plecase de la el. Zoe fusese si ea chemata la redactia ziarului si Catavencu ii promisese ca ii va inapoia scrisoarea, daca ii va asigura alegerea in functia de deputat. De aceea femeia il trimisese pe Pristanda sa cumpere cu orice pret scrisoarea de la Nae Catavencu.
Scena 6
Branzovenescu si Farfuridi, doi membrii marcanti ai partidului de guvernamant, ii banuiesc pe fruntasii partidului de tradare, fiind de altfel de acord cu aceasta atitudine, dar ar dorii sa participe si ei: „tradare sa fie, daca o cer interesele partidului, dar s-o stim si noi! ...”. Cei doi ii reproseaza lui Tipatescu faptul ca este ceva necurat in vizitele pe care Trahanache, Zoe si Ghita le fac de azi dimineata inamicului lor politic, Nae Catavencu. Ii arata apoi prefectului un fluturas tiparit, prin care se anunta ca sigura alegerea lui Catavencu in functia de deputat, pentru a reprezenta judetul in Parlament. Farfuridi este ingrijorat de faptul ca cei de la conducerea partidului vor sa-i inlature pe ei, de aceea exprima inca o data ideea ca sunt gata sa participe la orice manevra politica, oricat ar fi de nedemna, apoi, din reflex demagogic, se avnta ridicol: „eu totdeauna am repetat cu strabunii nostri, cu Mihai Bravul si Stefan cel Mare: iubesc tradarea, dar urasc pe tradatori...”.
Scena 7
In scena se afla Tipatescu si Zoe, apoi intra Cetateanul turmenta care, sughitand, le spune ca este alegator, ca-l cunoste „conul Zaharia de la 11 fevruarie” si a venit sa intrebe : „eu alegator...eu...apropitar, eu pentru cine votez?”. Cetateanul ii uimeste pe cei doi atunci cand marturiseste ca a gasit o scrisoare, pe care o citise din curiozitate, dar fusese surprins de „d.Nae”, care recunopscuse scrisul prefectului. Catavencu il invitase apoi „la o tuica” si cetateanul se imbatase, pentru ca „da-i cu bere, da-i cu vin, da-i cu vin, da-i cu bere” si adormise. Constata acum, amuzat, ca Nae Catavencu ii furase scrisoarea.
Scenele 8 – 9
Vine Pristanda, care reuseste sa-l scoata afara pe cetateanul obsedat de intrebarea „eu pentru cine votez?” si spune ca Nae Catavencu ceruse in schimbul scrisorii ori „o mie de poli” ori mandatul de deputat. Trahanache intra triumfator in scena si anunta pe Tipatescu si pe Zoe ca l-a prins pe Nae Catavencu „cu alta mai boacana”, adica descoperise un fals in actele fundatiei, prin care acesta isi insusise ilegal banii societatii. Zoe lesina instantaneu cand isi vede barbatul, ca sa-i inlature banuielile, iar acesta exclama indignat, referindu-se la Catavencu : „Ce plastograf!”. Ghita il aproba in mod automat, „curat plastograf”
Actul 2
Scena 1
Trahanache, Farfuridi si Bramzovenescu cerceteaza listele electorale si calculeaza voturile pe care le vor obtine in apropiatele alegeri. Ei insemneaza numele fiecarui alegator ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.