O scrisoare pierduta - apartenenta la specie si gen

Trimis la data: 2008-04-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 5930
Autor: Cristea Adrian
Dimensiune: 9kb
Voturi: 711
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.L.Caragiale este considerat întemeietorul momentelor şi schiţei în literatura română,rămânând în literatură ca unul dintre cei mai de seamă dramaturgi prin comediile sale D-ale carnavalului,O noapte furtunoasă ,Conu Leonida faţă cu reacţiunea precum şi O scrisoare pierdută.
Comedia este specia genului dramatic ,în care dramaturgul prezintă în mod consecvent, situaţii şi personaje comice ,care stârnesc râsul.Aparţinând genului dramatic,comedia este creată pentru a fi reprezentată scenic,fiind sructurată pe acte ,scene ,părţi, prezenţa autorului facându-se observată prin indicaţiile de regie(didascaliile),modul de expunere dominant este dialogul (constituit din schimburi de replici), combinat cu monologul dramatic.

Opera O scrisoare pierdută este structurată în patru acte ,în care se surprinde momentul alegerilor,prilej cu care sunt evidenţiate moravurile burgheziei de la sfârşitul secolului trecut. Acţiunea se desfăşoară în “capitala unui judeţ de munte” (numele localităţii nefiind specificat, situaţia poate fi generalizată), pe fundalul unei agitate campanii electorale.

Expoziţiunea ne prezintă pe Ghiţă Pristanda,poliţaiul oraşului,şi pe Ştefan Tipătescu, prefectul judeţului , care citeşte cu glas tare ziarul Răcnetul Carpaţilor ,ziar în care este acuzat guvernul că a lasat unul din cele mai frumoase judete ale ţarii „în mâinile unui vampir”.Ghiţă imită indignarea lui Tipătescu uzând totodată şi de ticul sau verbal”curat caraghioz!” -„curat mişel” , contribuind astfel la realizarea comicului de limbaj.

Ghiţa îi relatează apoi prefectului despre misiunea pe care o avusese în noaptea precedentă şi anume să spioneze pe adversarul lor politic,pe avocatul Nae Caţavencu. Comicul de limbaj este realizat prin prezentarea situatiei familiei lui Pristanda de către acesta :”Famelie mare ,renumeraţie mică după buget...dar de! nouă copii şi optzeci de lei pe lună:famelie mare ,renumeraţie mică ,după buget.”Acuzat de prefect că nu a pus toate steagurile Ghiţă le numără într-un stil aparte care contribuie la umorul piesei:...două la prefectură,două la catrindală,două la primărie”enumeră apoi aceleaşi steaguri adunând rău.

Intriga este redată de reluarea discuţiei despre misiunea lui Ghiţă ,care în timp ce spionase pe Caţavencu,îl auzise pe acesta spunând ca se afla în posesia unui document care îi va face pe cei de la putere să îl voteze în alegerile ce vor urma . Desfăşurarea acţiunii îl aduce în scenă pe Zaharia Trahanache,preşedintele mai multor comitete şi comisii,care se întorsese de la Caţavencu,agitat în urma discuţiei pe care o avusese cu acesta.Îi povesteşte lui Tipătescu cum Caţavencu îl chemase la el să-i arate o scrisoare de amor ‚ ”în toată regula”,pe care i-ar fi scris-o Tipatescu soţiei sale,Zoe Trahaneche ,un plagiat în concepţia lui Trahanache ,care nu este capabil să creadă că soţia l-ar putea înşela cu prietenul său, prefectul.

Caţavencu cere însă în schimbul nepublicării scrisorii susţinerea sa în alegeri în locul candidatului propus de grupul de la putere şi anume Tache Farfuridi.Din acest moment între avocatul Nae Catavencu, din opozitie şi grupul conducerii locale reprezentat de Zaharia Trahanache şi Ştefan Tipătescu, izbucneşte un conflict iscat de pierderea scrisorii de către Zoe,scrisoare de amor primită de la Tipătescu şi devenită acum obiect de şantaj în mâinile lui Caţavencu.

Situaţia pare fără scăpare pentru Zoe,care încearcă să-i facă pe cei doi barbaţi din viaţa ei să-l voteze pe Caţavencu pentru a-i apara onoarea.Farfuridi şi Brânzovenescu acuză puterea de trădare şi vor să trimită la Bucureşti o anonimă,prin care să anunţe trădarea.În cele din urmă Zoe reuşeşte să-i convingă pe Tipătescu şi Trahanache să îl aleagă pe Caţavencu, pe lista candidaţilor. În acelaşi timp este trecut pe lista candidaţilor,din ordinul autoritatilor de la centru, un nume necunoscut: Agamemnon Dandanache,care obţinuse locul tot printr-un şantaj „a unei persoane importante”,şi tot cu o scrisoare de amor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.