O scrisoare pierduta - comedia comentariu

Trimis la data: 2005-06-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.31 / 10
Downloads: 4074
Autor: Valentin
Dimensiune: 4kb
Voturi: 125
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
I. L Caragiale a fost si ramane cel mai mare dramaturg roman , situatiile si personajele infatisate in comediile sale fiind valabile oricand si oriunde. Astfel in comedie intalnim si chipuri umane inspirate din viata ale caror defecte starnesc rasul. Comedia se incadreaza in genul dramatic , intrucat a fost scrisa pt. a fii reprezentata pe scena , modul de expunere utilizat fiind dialogul.
Opera dramatica e alcatuita din acte si scene , autorul nu ia parte la actiune , interventia sa manifestandu-se prin indicatiile de regie.
O scrisoare pierduta este alcatuita din 4 acte si mai multe scene .
In primele 2 acte actiunea se petrece in casa prefectului TIPATESCU unde se intalneste pe rand cu mai multe personaje , discutand evenimentele la ordinea zilei.

Decorul actului al treilea infatiseaza sala mare a primariei orasului unde are loc intalnirea cu alegatorii a celor 2 candidati.FARFURIDI SI CATAVENCU

Actiunea ultimului act are loc in gradina lui TRAHANACHE dupa alegeri . Acum soseste si DANDANACHE in cinstea caruia se da o petrecere .
O scrisoare pierduta e o comedie de moravuri a carei tema o constituie viata publica si ceea de familie a inaltei societati in ultima parte a sec XIX-lea.

Actiunea starneste rasul aducand pe scena oameni mediocri cu defecte morale pe care autorul le satirizeaza. Aflam astlef ca intr-un oras de munte urma sa aiba loc alegeri pt. Camera Deputatilor , eveniment ce autotreneaza intraga viata politica a orasului .

Oameni politici sunt impartasite in 2 tabere : de o parte ZAHARIA si ZOE , TIPATESCU FARFURIDI, BRANZOVENESCU si PRISTANDA ( il sustin pe FARFURIDI ) iar in cealalta parte CATAVENCU , IONESCU , POPESCU si dascalimea ( il sustin pe CATAVENCU ). Intriga o constituie pierderea scrisorii pe care ZOE o primeste de la TIPATESCU cu care are o relatie amoroasa.

Scrisoarea e gasite de cetateanul turmentat si ajunge pana la urma la CATAVENCU , care ameninta ca o va publica in ziarul sau daca nu va fi ajutat sa devina deputat.

Apar astfel elemente ale comicului si moravuri :
in aceasa lume minciuna, triunghiul conjugal,santajul,reprezinta esenta acestei lumi , chiar daca personajele incearca sa arate o aparteneta a lor. Incercand sa aplaneze niste lucruri , TIPATESCU ordona arestarea lui CATAVENCU insa ZOE incearca sa-l ajute pe CATAVENCU de teama de a nu afla de leg. cu prefectul.

In actul al III-lea la intrunirea electorala prezinta de TRAHANACHE cei 2 candidati isi sustin discursurile , fiecare discurs punand in evidenta comicul de limbaj. Al doilea vorbeste CATAVENCU care are un glas latrator .

Adunarea degenereaza intr-o incaierare de proporti atunci cand TRAHANACHE ameninta numele noului ales. Aganita Dandanache .In acest vacarm general CATAVENCU pierde palaria in care se afla scrisoarea , aceasta ajunge in mainile cetateanului turmentat , iar apoi la ZOE.
In actul al VI-lea soseste noul ales Aganita Dandanache , aparitia lui completand sirul de nume ce contribuie la realizarea comicului de nume .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.