O scrisoare pierduta - comedie

Trimis la data: 2010-06-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Marinela_E
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comedia este o specie a genului dramatic, in versuri sau in proza, cu personaje si intamplari hazlii, cu un conflict facil sau aparent care evolueaza spre un deznodamant vesel.Reprezentanti ai comediei in literatura universala: Aristofan, Shakespeare, Moliere, G.B. Shaw. In literatura romana primele comedii originale valoroase apartin scriitorului pasoptist V. Alecsandri: Chirita in Iasi, Iasii in carnaval.

Referate similare:

Parintele dramaturgiei romane e considerat Ion Luca Caragiale, autor a patru comedii si o drama, aparute in a doua jumatate a secolului al XIX-lea (perioada marilor clasici). Comediile sale se inspira din realitatile societatii contemporane autorului si sunt realizate in maniera realista.

2.Semnificatia titlului
Reprezinta intriga piesei
3.Prezentarea subiectului
Stefan Tipatescu, prefectul judetului si "prieten intim" cu Zaharia Trahanache, presedintele organizatiei locale a gruparii politice guvernamentale, ii adreseaza sotiei acesuia, Zoe Trahanache, o scrisoare de dragoste. Zoe, din neglijenta, pierde scrisoarea, care este gasita de un cetatean "turmentat". Nae Catavencu, seful unei grupari politice independente si proprietar al ziarului Racnetul Carpatilor, ajunge, prin mijloace necinstite, in posesia scrisorii.

Sperand sa fie ales deputat, Catavencu il ameninta pe Tipatescu cu publicarea scrisorii. Dupa ce incearca zadarnic, prin tot felul de mijloace, de la amenintari pana la promisiuni, sa intre in posesia compromitatorului document, Tipatescu este convins de Zoe sa propuna candidatura lui Catavencu pentru a evita astfel un scandal public. La adunarea electorala este insa propus alt candidat, trimis de la centru, pe nume Agamemnon Dandanache.

Reprezentantii celor doua grupari politice ajung sa se incaiere si, in invalmaseala, Catavencu pierde palaria in captuseala careia ascunsese scrisoarea. Documentul este gasit de acelasi cetatean "turmentat" care o restituie Zoei Trahanache. Intre timp, Zaharia Trahanache, dorind sa-si anihileze adversarul politic, pe Catavencu, gaseste o polita falsificata de acesta. Riscand sa fie raspunzator pentru fals, si, mai ales, pierzand orice sansa de a fi ales deputat, Catavencu accepta sa conduca manifestatii in cinstea celui care a avut mai multa abilitate decat el. La randul sau, Dandanache ajunsese in postura de candidat tot in urma unui santaj cu o scrisoare a unei persoane importante.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.