O scrisoare pierduta - comentariu

Trimis la data: 2005-10-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 23
Autor: Dragos Turceanu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1945
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I. L. Caragiale (1852-1912) este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care a scris nemuritoarele si arhicunoscutele Momente si schite, prin care a realizat o adevarata comedie umana a timpului sau, a creat numeroase nuvele fantastice sau psihologice (Kir Ianulea, Calul dracului, La hanul lui Manjoala, In vreme de razboi, O facile de Paste) si a dus literatura dramatica romaneasca pe culmi neintalnite pana la el prin capodopere ale genului ca “O noapte furtunoasa”, “D’ale carnavalului”, “Conul Leonida fata cu Reactiunea” sau “Napasta”.
Aceasta piesa de teatru este o comedie de moravuri (politice, sociale, familiale), iar titlul ei are in vedere pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile – pierderea de catre Zoe Trahanache a unei scrisorii de amor care ii era adresata de Stefan Tipatescu, prefectul judetului.

Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un oras de provincie in prejma alrgerilor pentru Camera, in lupta electorala antrenandu-se atat fortele politice, cat si ale opozitiei.
Asa cum precizeaza autorul, in partea de inceput in care sunt prezentate personajele, actiunea piesei se petrece in capitala unui judet de munte, in zilele noasre.

Comedia are patru acte, cuprinzand fiecare cate noua, paisprezece, sapte si, respectiv, paisprezece scene, iar actiunea, in totalitetea ei cuprinde o serie de intamplari ale farsei electorale din anul 1883, in care sunt angajate toate personajele.

Actul intai cuprinde in primele doua scene expozitiunea, in care facem cunostinta cu Tipatescu, prefectul judetului, si cu Pristanda, politaiul orasului si unealta docila a puterii, in jurul carora evolueaza celelalte personaje ale piesei.

Intriga comediei o constituie pierderea scrisorii, care se consuma insa inainte de inceperea actiunii, deoarece in actul I, scena I, Tipatescu afla deja de la Pristanda ca Nae Catavencu este in posesia unei scrisori care-i poate asigura reusita in alegeri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.