O scrisoare pierduta - complet

Trimis la data: 2005-09-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.10 / 10
Downloads: 16
Autor: Dima Georgiana
Dimensiune: 13kb
Voturi: 606
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale s-a dovedit ,in aceeasi masura , un exceptional creator atat in registrul comic , cat si in cel tragic , prima insusire artistica demonstrand-o in comediile sale in “Momente si schite” , iar pe cea de-a doua – in drama “Napasta” si in nuvelistica de factura psihologica cu certe influente naturaliste. Inca din studiul estetic “Comediile d-lui Caragiale” , publicat la numai un an de la reprezentarea “Scrisorii pierdute”(13 noiembrie 1884) , Maiorescu il aseaza valoric in galeria scriitorilor clasici.
Criticul interbelic Pompiliu Constantinescu a impartit tipurile comice din teatrul caraliegesc in noua clase tipologice : incornoratul (barbatul inselat) :jupan Dumitrache , venerabilul Trahanache , Cracanel ; junele prim (amorezul) :Chiriac , Rica Venturiano , Stefan Tipatescu , Nae Girimea ; cocheta adulterina (femeia infidela) :Zita , Veta , Zoe , Didina , Mita Baston ;politicianul demagog : Nae Catavencu , Agamita Dandanache , Farfuridi ;cetateanul alegator :Conu Leonida , cetateanul turmentat ; functionarul reprezentat prin diferiti « candidati » ; confidentul : coana Efimita ; raisonneurul : Nae Ipingescu , Branzovenescu ;servitorul , functionarul public : poilitaiul Ghita Pristanda.

Pe baza subiectului piesei de teatru studiate , « O scrisoare pierduta » dezvaluie mecanismul producerii unei farse electorale , datorate absentei responsabilitatii civice din constiinta clasei politice romanesti de la sfarsitul sec. al XX lea.

Compozitia riguroasa a piesei de teatru , care este asigurata prin trei procedee : repetitia (interventia reluata de cetateanul turmentat ) , evolutia inversa a conflictului( prin rasturnarile spectaculoase de situatii) si interferenta seriilor de personaje(af late in opozitie de interese).

Personajele comice ale lui Caragiale sunt veritabile caractere avand o dominanta psihocomportamentala si fiind puse in situatii conflictuale tipice.
Comedia « O scrisoare pierduta » este opera dramaturgiei romanesti actiunea se petrece in 1883 in preajma alegerilor pentru Adunarea Constitutionala , care avea ca scop alcatuirea unei noi camere a deputatilor.Aceasta urma sa ia in discutie modificarile de la Constitutia de la 1866.Momentul ales pentru actiunea piesei este unul de mare agitatie atat pentru opinia publica , pentru alegeri cat si pentru partidele politice.

Rezumatul operei literare
Subiectul prezinta intamplarile dintr-un orasel de munte , capitala de judet , cu numai cateva zile inainte de alegeri. La putere se afla Partidul Liberal al carei organizatie locala trebuia sa isi propuna candidatul trimis nu rareori din capitala.

Zaharia Trahanache , presedintele alegerilor stie acest lucru si nu are ambitii pentru propriia-i persoana.Stapan pe situatie locala l-ar sprijinii pe Farfuridi dar in nici un caz nu l-ar promova pe Catavencu si el membru al partidului de guvernamant , deoarece crease o dezidenta in partid prin grupul dascalimii de natura sa compromita auoritatea lui Trahanache.

Datorita ambitiei sale , Nae Catavencu vrea sa se impuna printr-un program mai radical ; scrisoarea de dragoste pierduta de Zoe si adresata prefectului judetului Stefan Tipatescu , e un bun prilej de santaj.Pe de o parte , deoarece(Nae Catavencu)il poate santaja nu numai pe sotul ei ci chiar pe ea.Pe alta parte , pe insusi prefectul judetului care ar putea aranja alegerea lui Catavencu.

Santajul o sperie mai ales pe Zoe , care de teama de a nu fi compromisa public exercita presiuni asupra celor doi barbati si obtine promisiunea candidaturii lui Nae Catavencu.Cand totul parea rezolvat , urmeaza o adevarata lovitura de teatru , de la Bucuresti se cere , fara nici o explicatie , sa fie trecut pe lista candidatilor un nume necunoscut Adamegnon Dandanache , In timpul seditei e numire oficiala a candidatului , politaiul Pristanda pune la cale un scandal , menit sa-i stearga increderea lui Catavencu la alegeri ; in aceasta incaierare acesta pierde palaria producand mari emotii doamnei Trahanache.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.