O scrisoare pierduta - demonstratie comedie

Trimis la data: 2009-06-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 863
Autor: Alexandra Paleru
Dimensiune: 7kb
Voturi: 32
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale|19635], cel mai mare dramaturg roman, este autorul operei dramatice ,,O scrisoare pierduta’’. De asemenea a mai scris si : ,,O noapte furtunoasa’’, ,,D’ ale carnavalului’’ , ,,Conu Leonida fata cu reactiunea’’. Opera ,,O scrisoare pierduta’’, a fost citita pentru prima data intr-o sedinta a ,,Junimii’’ si a avut premiera in 13 noiembrie 1884 pe scena Teatrului National din Bucuresti.
Aceasta opera este o comedie, specie a genului dramatic in care sunt satirizate moravuri ale societatii cu scopul de a starni rasul. O comedie are intotdeauna un final fericit. Umorul se realizeaza prin intermediul ironiei, sarcasmului, absurdului, grotescului. In comedie, Ion Luca Caragiale creaza tipuri de societate, fiecare personaj avand un defect general uman. Zoe Trahanache este caracterizata ca fiind tipul adulterinei, al femeii usoare care isi inseala sotul. Nae Catavencu, tipul arhivistului si al politicianului demagog.

Farfuridi si Brancovenescu sunt doi politicieni corupti, care li se aliaza celor de la putere. Zaharia Trahanache este naiv atat in politica cat si in viata de familie. Stefan Tipatescu este prezentat ca fiind tipul amorezului, al incornoratului. Ghita Pristanda este tipul slugii umile. Agamemnon Dandanache este tipul santajistului, iar Cetateanul turmentat reprezinta electoratul dezorientat care nu stie cu cine sa voteze.

Comicul de situatie reprezinta pierderea succesiva a scrisorii, tirunghiul conjugal format de Zoe Trahanache, sotul acesteia, Zaharia Trahanache, si amantul acesteia, Stefan Tipatescu, in varful caruia se afla personajul feminin. O alta situatie comica este numararea steagurilor de catre Ghita Pristanda, care nu putea justifica cate a pus. De asemenea si confuzia voita facuta de Agamemnon Dandanache cu privire la faptul ca Stefan Tipatescu ar fi fost sotul Zoei.

In opera apare si comicul de nume. Numele lui Stefan Tipatescu vine de la cuvantul tip, ce reprezinta in comedie pe omul sarmant si rafinat. Numele lui Zaharia vine de la cuvantul zahariseala, iar Trahanache de la o coca moale care se poate modela usor. Farfuridi si Branzovenescu au nume din arta culinara reprezentand dependenta dintre cei doi. Numele lui Nae Catavencu vine de la cuvintele cata si cataveica. Numele lui Ghita Pristanda este un joc popular, moldovenesc, un fel de brau, reprezentand omul care poate fi usor manipulat. Dandanache vine de la dandana, care inseamna incurcatura.

Comicul de limbaj este cel mai bine schitat in comedie, fiind reprezentat in functie de pozitia sociala, nivelul de cultura, apartenenta politica si inteligenta. Personajele se exprima gresit, intr-un limbaj plastic presarat cu tautologii, cu pronuntarea unor cuvinte stalcite. Sunt folosite impropriu neulogismele si apar ticuri verbale sau automatisme verbale.

Tema o constituie degradarea vietii sociale de la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Titlul este format din articolul nehotarat ,,o’’, subtantivul comun ,,scrisoare’’ si adjectivul ,,pierduta’’, ce ne lasa putin pe ganduri, nefiind precizata scrisoarea despre care este vorba. Titlul semnifica obiectul in jurul caruia se desfasoara actiunea. Faptele se desfasoara in capitala unui judet de munte ,, in zilele noastre’’, reprezentand de fapt anul de gratie al alegerilor din 1884.

Personajele sunt impartite in doua grupari politice. Pe de o parte Zaharia Trahanache, seful mai multor comisii si comitete, Stefan Tipatescu, prefectul judetului, Tache Farfuridi Iordache Branzovenescu, Zoe Tracanace.

De partea celeilalte grupari politice se afla Nae Catavencu, director al ,,A.E.R.’’, seful ziarului Racnetul Carpatilor, sustinut de dascalime si de preotul Pripici.
Actiunea se petrece de-a lungul a patru acte, insumand 44 de scene.
Actul I incepe cu expozitiunea, actiunea petrecandu-se in casa lui Stefan Tipatescu, unde au loc inalniri intre reprezentantii puterii.

Intriga este declansata de pierderea scrisorii de dragoste de catre Zoe Trahanache, adresata de catre Stefan Tipatescu, scrisoare ce devine un mijloc de santaj folosit de Nae Catavencu care ameninta cu publicarea scrisorii daca nu va fi ales candidat.

Desfasurarea actiunii are loc in jurul acetei scrisori, ce este gasita de catre Cetateanul Turmentat, de la care este furata de catre Nae Catavencu. Stefan Tipacescu ordona arestarea lui Nae Catavencu, care este eliberat ulterior de Zoe Trahanache. Branzovenescu si Farfuridi, temandu-se de tradare, se hotarasc sa trimita la centru o depesa ,,anonima’’, dar pe care s-o semneze. Intre timp, de la Bucuresti vine o scrisoare prin care este desemnat un alt candidat. In aceeasi seara, au loc discursurile demagogice ale lui Tache Farfuridi si Nae Catavencu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.