O scrisoare pierduta - dupa clasa tipologica

Trimis la data: 2002-11-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 2712
Autor: Manuel
Dimensiune: 9kb
Voturi: 110
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Zaharia Trahanache este “prezidentul comitetului permanent, comitetului electoral, comitetului agricol şi al altor comitete şi comiţii”,el se bucură de o veche şi solidă autoritate, de prestigiu recunoscut chiar şi de opozitie. “Venerabilul neica Zaharia” este “stâlpul” local al partidului de învătîmânt, deşi susţine ideea integrităţii morale a societăţii, practică înşelăciunea atât în familia sa, cât şi ca şef al partidului, falsificând listele cu alegatori.
2.Junele – prim
Ştefan Tipatescu este prefectul judeţului pe care îl administrează ca pe propria moşie, având o mentalitate de stăpân absolut. Tânăr, prezentabil, tipul aventurierului, Tipatescu este orgolios, abuziv, încalcă legea, dacă “o cer interesele partidului”. Este demagog, face caz de amoralitatea lui Caţavencu, când el însuşi este corupt şi imoral, trăind tihnit în umbra Zoei Trahanache. Numele lui vine de la “tip”, care semnifică june prim, om rafinat, abil, aventurier.

3.Cocheta adulterină
Zoe Trahanache, soţia lui Zaharia Trahanache şi amanta lui Tipatescu, este singurul personaj feminin al lui Caragiale care reprezintă doamna distinsă din societatea burgheză, nefăcând parte din lumea mahalalelor. Este tipul cochetei, este inteligentă, autoritară şi işi impune voinţa în faţa oricui. Marchează în comedie triunghiul conjugal.

Este o luptătoare hotărâtă, folosind tot arsenalul de arme feminine pentru a-şi salva onoarea, de la rugăminţi şi lamentaţii, trecând la ameninţarea cu sinuciderea. Pendulând între soţ şi amant cu inteligenţă şi abilitate, ea conduce din umbră manevrele politicii, toţi fiind conştienţii de puterea ei. Are asupra bărbaţilor o seducţie aparte, care o face înţelegătoare, generoasă, săvârşind cu delicateţe gestul de iertare a lui Caţavencu atunci când işi recapătă scrisoarea.

4.Funcţionarul public
Ghiţă Pristanda, poliţaiul oraşului, este tipul slugarnicului, prezent în piesă de la început până la sfârşit în toate momentele cheie ale acţiunii. ”Scrofulos la datorie”, este conştient că trebuie să-şi servească şeful, având o etică susţinută de interes. Lipsit de demnitate şi de coloana vertebrală, slugarnic, se pune bine şi cu Nae Caţavencu în eventualitatea că acestuia i-ar izbuti şantajul şi-l linguşeşte fără jenă, după ce, îl arestase abuziv din ordinul prefectului.

Se prestează la mici furtişaguri, ghidându-se după o deviză a nevestei lui: “Ghiţă, Ghiţă, pupă-l în bot şi papă tot, că sătulul nu crede la ăl flămând”. Funcţionar servil, încalcă legea din ordinul superiorilor, este arogant şi umil, pendulează cu o şiretenie primitivă având ca centru de greutate propriul interes. Incultura, lipsa de instrucţie sunt evidenţiate pregnant de limbajul său: deformează neologismele (“bampir”, “catrindală”), are ticuri verbale (“curat murdar”, “curat condei”, “curat violare de domiţiliu”, “curat constituţional”). Numele său sugerează un joc moldovenesc “pristandaua” care se dansează conform strigăturilor unui conducator de joc.

5.Cetăţeanul alergător
Cetăţeanul turmentat, reprezentantul omului simplu, care nu are ambiţii, dar care nu este nici el cinstit, pentru că, ducând scrisoarea “andrisantului” mai întâi o citeşte sub felinar. Ajuns “apropitar”, deci cu drept de vot, este vicios pentru că e mereu beat, asteaptă mereu să fie dirijat, pentru că el nu are nici o opinie.

Abureala lui este sugestivă nu pentru că este băutor, ci pentru că toată viaţa politică a vremii ameţeşte pe omul de rând. Este o fire leneşă, comodă, găsindu-şi scuze superficiale pentru a se disculpa de pierderea scrisorii. Replica cea mai sugestivă pentru caracterul labil şi pentru lipsa de opinie a devenit memorabilă: “Eu cu cine votez ?”, iar pentru că Zoe îl lămureşte, votează disciplinat cu cine i s-a indicat apoi bea “în cinstea coanei Joitichii că e damă bună !”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.