O scrisoare pierduta - opera dramatica

Trimis la data: 2009-06-18
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.88 / 10
Downloads: 817
Autor: Paleru Alexandra
Dimensiune: 9kb
Voturi: 27
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I. L. Caragiale, cel mai mare dramaturg roman, este autorul operei dramatice ,,O scrisoare pierduta’’. De asemenea a mai scris si : ,,O noapte furtunoasa’’, ,,D’ ale carnavalului’’ , ,,Conu Leonida fata cu reactiunea’’.
Opera ,,O scrisoare pierduta’’, a fost citita pentru prima data intr-o sedinta a ,,Junimii’’ si a avut premiera in 13 noiembrie 1884 pe scena Teatrului National din Bucuresti.

Aceasta creatie a fost scrisa cu scopul de a fi jucata pe scena si este impartita in acte si scene, pentru a se putea schimba decorul, costumele, iar personajele sa poata intra si iesi din scena. Modul predominant de expunere este dialogul, iar personajele comunica intre ele si se comunica.

Tema o constituie degradarea vietii sociale de la sfarsitul secolului al XIX-lea.Titlul format din articolul nehotarat ,,o’’, subtantivul comun ,,scrisoare’’ si adjectivul ,,pierduta’’, constituie intriga.
Actiunea se desfasoara in capitala unui judet de munte ,, in zilele noastre’’, reprezentand de fapt anul de gratie al alegerilor di 1884.
Personajele sunt impartite in doua grupari politice.

Pe de o parte Zaharia Trahanache, seful mai multor comisii si comitete, Stefan Tipacescu, prefectul judetului, Tache Farfuridii Iordache Branzovenescu, Zoe Tracanace.De partea celeilalte grupari politice se afla Nae Catavencu, director al ,,A.E.R.’’, seful ziarului Racnetul Carpatilor, sustinut de dascalime si de preotul Pripici.

Actiunea se petrece de-a lungul a patru acte, insumand 44 de scene.
Actul I incepe cu expozitiunea, actiunea petrecandu-se in casa lui Stefan Tipacescu, unde au loc inalniri intre reprezentantii puterii.
Intriga este declansata de pierderea scrisorii de dragoste de catre Zoe Trahanache, adresata de catre Stefan Tipacescu, scrisoare ce devine un mijloc de santaj folosit de Nae Catavencu care ameninta cu publicarea scrisorii daca nu va fi ales candidat.

Desfasurarea actiunii are loc in jurul acetei scrisori, ce este gasita de catre Cetateanul Turmentat, de la care este furata de catre Nae Catavencu. Stefan tipacescu ordona arestarea lui Nae Catavencu, care este eliberat ulterior de Zoe Trahanache.

Branzovenescu si Farfuridii, temandu-se de tradare, se hotarasc sa trimita la centru o depesa ,,anonima’’, dar pe care s-o semneze. Intre timp, de la Bucuresti vine o scrisoare prin care este desemnat un alt candidat. In aceeasi seara, au loc discursurile demagogice ale lui Tache Farfuridii si Nae Catavencu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.