O scrisoare pierduta - particularitati ale constructiei personajului

Trimis la data: 2014-04-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Celebrele piese ale lui Caragiale sunt comedii de moravuri, realizate intr-o viziune clasica si intr-un limbaj de un umor inconfundabil. Marele dramaturg, apartinand perioadei ,,Marilor clasici ai literaturii romane", din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, critica aspecte negative ale societatii, trasaturi de caracter, intr-un mod care starneste rasul, pregatind intotdeauna un final vesel.
,,O scrisoare pierduta" este o comedie, caci intruneste trasaturile specifice speciei, printre care se regasesc satira moravurilor umane si prezenta comicului, in toate variantele sale (de situatie, de intentie, de nume, de limbaj etc.).
Un prim argument relevant il constituie aspectele negative satirizate - parvenitismul, demagogia, lupta pentru putere, intr-o societate corupta. Acestea sunt evidentiate prin punerea in scena a unor personaje ce se infrunta intr-o lupta politica: guvernamentalii, in frunte cu ,,prezidentul" Zaharia Trahanache si prefectul judetului, Stefan Tipatescu, si opozitia - reprezentata de avocatul Nae Catavencu.
Un al doilea argument se refera la prezenta comicului.

Spre exemplu, comicul de situatie rezulta din fapte neprevazute si prezenta unor grupuri insolite, precum triunghiul conjugal Tipatescu-Zoe-Trahanache sau cuplul Farfuridi-Branzovenescu, din varietatea combinatiilor de adversari etc. Comicul de limbaj este provocat de numeroasele greseli de vocabular, de incalcarea regulilor gramaticale si a logicii etc.Tema cu referire la doua scene/secvente/situatii ale conflictului; trasatura dominanta a unui personaj prin raportare la doua secvente dramatice.

Comedia ,,O scrisoare pierduta" satirizeaza aspecte ale societatii de la sfarsitul secolului al XIX-lea, lupta pentru putere in contextul alegerilor pentru camera, dar si viata de familie a unor politicieni corupti, implicati intr-o farsa electorala. Demagogia, coruptia, santajul, parvenitismul sunt moravuri satirizate de comedie, inedit ilustrate prin personajul Nae Catavencu. In schimbul de replici dintre Pristanda si Tipatescu, din scena I a primului act al piesei, aflam intentiile ariviste ale lui Nae Catavencu. Politaiul povesteste ce a aflat in rondul sau de spionare a adversarilor politici. Aflat printre sustinatorii sai,

Catavencu afirma ca, in curand, il va avea la mana pe Trahanache, ,,unul pe care conteaza bampirul" (Tipatescu). O scrisoare pe care o detine este obiectul de santaj in ascensiunea sa politica.. Arivismul personajului este dovedit si in monologul dramatic din scena VIII, actul II. Fericit ca oponentii politici ,,capituleaza", Catavencu se viseaza proclamat candidat al colegiului. O clipa de simtire (,,Sarmanul Farfuridi!") este imediat inlocuita de satisfactia castigului. Personajul se scuza prin vorbele lui Machiavelli (atribuite eronat ,,nemuritorului Gambetta", inca o dovada de incultura), potrivit carora ,,scopul scuza mijloacele". Asadar, insusi personajul isi recunoaste jocul murdar prin care incearca sa parvina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.