O scrisoare pierduta - tipuri personaje

Trimis la data: 2006-05-08
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 9.10 / 10
Downloads: 1673
Autor: Georgian
Dimensiune: 6kb
Voturi: 77
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stefan Tipatescu este tipul junelui prim.Fiind personajul unei piese de teatru, el este foarte putin caracterizat in mod direct.Trahanache il considera un om „independent, care a facut servicii partidului, tarii... si mie”.Acelasi Trahanache precizeaza, la un moment dat, ca Tipatescu este „bun baiat, cu carte dar iute”.Dupa cum se vede, Tipatescu este caracterizat in mod direct de celelalte personaje cu ajutorul unor adjective cu slaba forta expresiva.El apare ca un om instruit, dar impulsiv.Chiar Zoe il considera „nebun” cand Tipatescu ii propune acesteia sa fuga cu el.
Cele mai multe trasaturi ale personajului reies din caracterizarea indirecta, realizata cu ajutorul dialogului, prin redarea felului de a vorbi al lui Tipatescu si prin reprezentarea atitudinii sale fata de celelalte personaje.

Replicile sale oglindesc si felul in care gandeste Tipatescu.Arogant, nu lipsit de inteligenta, Tipatescu este un om instruit, dar de multe ori impulsiv, devenind chiar violent, asa cum se intampla intr-una dintre confruntarile sale cu Nae Catavencu.Modul sau de exprimare nu se compara cu al altor personaje, Tipatescu folosind un limbaj corect al unui om umblat prin scoli.

El este unul dintre stalpii puterii locale, care isi poate permite orice si de aceea incalca legea si accepta compromisuri.Administreaza judetul ca pe propria mosie, ii ordona lui pristanda sa-l aresteze fara motiv pe Catavencu, caruia ii ofera apoi, in schimbul scrisorii, difeite functii si chiar mosia Zavoiul.Cenzureaza corespondenta si opreste depesele care nu-i convin.

Aceasta postura de a dispune de tot dupa bunul sau plac este foarte bine caracterizata de Pristanda: „mosia-mosie, fonctia-fonctie, coana-Joitica- coana-Joitica:.Aceasta opinie, exprimata sub forma unei succesiuni de tautologii, pune in evidenta imoralitatea personajului.Tipatescu stie sa-l fata servil pe Pristanda, caruia ii accepta micile gainarii, cum ar fi cea cu steagurile.

Tipatescu oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele sale fata de Zoe.Dovedind luciditate, el accepta candidatura lui Catavencu.
Elementele narative pun in evidenta imoralitatea personajelor.Monologul dramatic si dialogul contribuie la conturarea portretelor morale ale personajelor.Stefan Tipatescu este un personaj memorabil, o reusita artistica de exceptie a creatiei literare a lui I.L. Caragiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.