O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale

Trimis la data: 2012-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 1
Autor: Soran Amalia Maria
Dimensiune: 14kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comedia "O scrisoare pierduta" este o capodopera a dramaturgiei romanesti, a fost scrisa in 1884 si prezentata prima oara pe scena Teatrului National din Bucuresti la 13 noiembrie 1884. Este o comedie in patru acte, evoca viata de familie si viata publica de la sfarsitul secolului al XIX-lea; este o satira si o critica adusa moravurilor sociale si politice. Comedia ilustreaza dorinta de parvenire a burghezimii in timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputat.
Aceasta piesa de teatru esre o comedie de moravuri prin satirizarea unor defecte umane, conflictul realizandu-se prin contrastul dintre aparenta si esenta. Prin campania electorala prezentata, de fapt autorul demasca conflictele politice si interesele politice, totul avand la baza interese personale, de familie.Fiind o opera dramatica, comedia este destinata reprezentarii scenice. Actiunea se contureaza din replicile personajelor, fiind limitat si timpul si spatiul.

Actiunea se desfasoara in capitala unui judet de munte, "in zilele noaste", adica la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa prin acveasta precizare Caragiale sugereaza ca ceea ce a reprezentt in aceasta piesa, este etern valabil intr-o campanie electorala.Prin subiect autorul demasca viata politica , cei aflati la conducere sunt preocupati de interese personale, "de la partidul intreg depinde binele tarii si de la binele tarii depinde binele nostru"(Zaharia Trahanache) . Sunt preocupati sa pastreze aparentele, ei vor sa para altfel decat sunt in realitate.

De asemenea , este demascata coruptia unei campanii electorale, fiecare recurgand la santaj, fiecare candidat cauta o modalitate de a trisa in favoarea sa. Este ironizata, ridicularizata viata de familie prin triunghiul Zoe-Tipatescu-Trahanache. Astfel, comedia este satira si o critica adresata societatii burgheze corupte si imorale. O principala calitate a lui Caragiale este arta compozitiei. Conflictul este prezentat imediat la inceput: Zoe pierde scrisoarea compromitatoare, conflict care treptat se aplifica.

Cand situatia pare ca s-a rezolvat, evenimentele iau o alta intorsura, aparand un nou conflict (soseste de la Bucuresti Agamita Dandanche), aceasta se numeste procedeul supralicitarii.Aparent este vorba de un conflict electoral, dar conflictul fundamental este pierderea scrisorii. De aceasta se leaga si conflictele secundare, al aparitiei lui Dandanache, sau frica de tradare a lui Farfuridi si Branzovenescu. La conflictul creat de pierderea scrisorii face trimitere si titlul : o scrisoare de amor care se pierde provoaca jocuri de interese, santajul intre partidele politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.