O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

Trimis la data: 2013-05-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: eugen16
Dimensiune: 43kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ion Luca Caragiale (1852 -1912), dramaturg si prozator, a fost un observator lucid si ironic al societatii romanesti din vremea lui, un scriitorrealist si moralizator, un exceptional creator de oameni si de viata. Comediile sale - "O scrisoare pierduta", "D-ale carnavalului", "O noapte furtunoasa" si "Conu Leonida fata cu reactiunea" - ilustreaza un spirit de observatie necrutator pentru cunoasterea firii umane, de aceea personajele lui traiesc in orice epoca prin vicii, impostura, ridicol si prostie.
El foloseste cu maiestrie satira si sarcasmul, pentru a ilustra moravurile societatii romanesti si a contura personaje dominate de o tara (defect) morala reprezentativa pentru tipul si caracterul uman. intrucat Caragiale a dat viata unor tipuri umane memorabile, unor tipologii unice in literatura romana, Garabet Ibraileanu afirma ca dramaturgul face "concurenta starii civile", iar Tudor Vianu considera ca formula artistica a lui Caragiale este "realismul tipic".

Caragiale a avut intentia de a contribui la indreptarea moravurilor sociale, fiind adeptul cugetarii clasice, "ridendo castigat mores" ("rasul indreapta moravurile"), idee pe care o afirma el insusi, convins fiind ca "nimic nu arde mai rau pe ticalosi decat rasul".
In comediile sale I.L.Caragiale ramane fidel propriei conceptii, conform careiacuvantul este cea mai sincera exprimare a gandirii, riscul cel mai mare prin care se poate demasca prostia, incultura, demagogia Sl fariseismul: "Niciodata gandirea n-are alt vrajmas mai cumplit decat vorba, cand aceasta nu-i vorba supusa si credincioasa, nimic nu arde pe ticalosi mai mult ca rasul".Comedia "O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale s-a jucat cu un succes rasunator pe scena Teatrului National din Bucuresti, la data de 13 noiembrie 1884.

Tema:
"O scrisoare pierduta" este o comedie realista de moravuri politice, ilustranddorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputati. Pe fondul agitatiei oamenilor politici aflati in campanie electorala, se nasc conflicte intre reprezentantii opozitiei - Catavencu si grupul de "intelectuali independenti" - si membrii partidului de guvernamant- Stefan Tipatescu, Zoe, Zaharia Trahanache, Farfuridi si Branzovenescu, personaje ridicole puse insituatii comice, cu scopul de a satiriza moravurile politice ale
vremii.

Semnificatia titlului:
"O scrisoare pierduta" ilustreaza simetria clasica a piesei, sintetizand, totodata,intriga subiectului. Prima scrisoare de amor, trimisa de Tipatescu Zoei, este pierduta de aceasta, gasita de Cetateanul turmentat, care o "pierde" pentru ca i-o fura Catavencu, iar acesta o pierde - la randul Iui - si o gaseste din nou Cetateanul turmentat care o inapoiaza "andrisantei", inchizand astfel cercul.Cealalta "scrisorica de amor" este a unei doamne din inalta societate bucuresteana catre o "persoana insemnata... da becher" si gasita de Dandanache in buzunarul paltonului acestuia, care-i fusese musafir.

De data aceasta "scrisorica" este pierduta definitiv de becherul bucurestean, care nu o mai primeste inapoi, pentru ca "mai trebuie s-aldata". in ambele situatii, scrisoarea de amor este totodata si o arma politica, deoarece, tocmai pentru ca este pierduta de persoane influente in viata politica si gasita de oameni politici dornici de a parveni, devine obiectul de santaj cel mai eficient si singura cale pentru a-si asigura victoria in alegeri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.