Oastea Domnului

Trimis la data: 2003-12-04
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 1101
Autor: Florin Pandele
Dimensiune: 8kb
Voturi: 151
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Oastea Domnului nu este o miscare numai contra betiilor si injuraturilor, ci e o Miscare contra tuturor patimilor rele, pentru ca fiecare patima rea este un fel de betie. Lupta noastra s-a indreptat mai ales contra betiei si a sudalmei, dupa ce, mai ales, aceste doua patimi fac cele mai mari stricaciuni in viata trupeasca si sufleteasca a poporulu nostru. Oastea Domnului este o Miscare de renastere sufleteasca, e o Miscare de patrundere in adancimile sufletesti ale omului, pentru a intarca raul de la izvorul puterii si al indreptarii, Care este Iisus Mantuitorul.
Miscarea de trezire duhovniceasca din sanul Bisericii Ortodoxe Romane , a luat fiinta in anul 1923,la initiativa Parintelui Iosif Trifa,ca un imbold de lupta impotriva betie si sudalmei.In vremea comunista,miscarea a fost trecuta in ilegalitate,si multi fratii ostasi au suferit,iar alti chiar au murit in temnitele comuniste .In 1990,imediat dupa Revolutie,Oastea Domnului a fost reabilitata, primind binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Ce este Oastea Domnului ?Oastea Domnului este o declaratie de razboi sufletesc impotriva vrajmasului diavol, contra intunericului si contra rautatilor.Oastea Domnului este o armata ce lupta sub steagul si conducerea lui Iisus Biruitorul. Domnul este Conducatorul acestei Osti.Oastea Domnului nu este o miscare numai contra betiilor si injuraturilor, ci e o Miscare contra tuturor patimilor rele, pentru ca fiecare patima rea este un fel de betie.

Lupta noastra s-a indreptat mai ales contra betiei si a sudalmei, dupa ce, mai ales, aceste doua patimi fac cele mai mari stricaciuni in viata trupeasca si sufleteasca a poporulu nostru. Oastea Domnului este o Miscare de renastere sufleteasca, e o Miscare de patrundere in adancimile sufletesti ale omului, pentru a intarca raul de la izvorul puterii si al indreptarii, Care este Iisus Mantuitorul.

In acest inteles, tot ce e scris aici de fata nu e o insirare de regulamente lungi si amanuntite despre tot ce trebuie sa faca si sa nu faca cei care au intrat si cei care vor sa intre in Oastea Domnului. Spre deosebire de aceasta, noi cu Oastea Domnului punem apasul pa adancimea vietii sufletesti in Evangelia Mantuitorului, pe renasterea cea sufleteasca la o viata noua cu Domnul , pe crestere si intarirea neincetata in darul lui Dumnezeu, pe dospirea vietii cu aluatul Evangheliei...

Fara de acestea, toate regulamentele si poruncile sunt "sarcini grele de purtat"(Luca 11:46); sunt numai "spalarea pe din afara blidelor"(Luca 11:39); sunt "litera care omoara", pentru ca lipseste din ea "duhul care face viu" si da omului dar si putere sa iasa di pacate.Oastea Domnului cauta sa aduca pe pacatosi la Izvorul indreptarii si puterii: la Iisus Mantuitorul. In semnul acesta si-a inceput lupta Oastea Domnului si Domnul a binecuvantat Lucrarea Lui.

Cand si cum s-a infiripat miscarea Oastea Domnului ?"In preajma Anului Nou, imi faceam un bilant al activitatii mele de zece ani de preotie la tara si un an de redactor la foaia , din Sibiu.Si ma gandeam, cu durere, la zadarnicia celor unsprezece ani de strigate in pustiu, fara urme si fara roade.Era noaptea tarziu. Pe sub fereastra casei mele tocmai trecea urland un card de betivi. Asta mi-a sporit si mai mult durerea. Am cazut in genunchi plangand si m-am rugat Domnului sa-mi ajute, in anul ce vine, sa lucrez cu mai multa izbanda.

In aceasta noapte, Duhul Domnului mi-a inspirat gandul unei Hotarari care s-a publicat in numarul de Anul Nou1923 al foii .In aceasta Hotarare ii chemam pe cititorii mei sa intre in Anul cel Nou cu o hotarare de lupta contra betiilor, sudalmelor si altor pacate. Prin iscalirea unei Declaratii, ii chemam sa sa hotarasca contra pacatelor. Ii chemam intr-un fel de voluntariat de lupta apriga contra pacatelor.

Din acest inceput a iesit pe urma miscarea .Initiativa acestei Miscari este, asadar, pe da-a-ntregul a Domnului. Cu nimeni n-am avut absolut nici o consfatuire si nici o intelegere cu privire la aceasta Miscare. Si de la nimeni n-am avut nici un fel de incredintare speciala pentru infiriparea ei.Si nu numai acestei Miscar este a Domnului, ci si creatia intreaga este a Lui.Dupa Hotararea si Apelul din numarul de Anul Nou, nu s-a interesat absolut nimeni despre rostul acestei Miscari, despre rezultatul ei, despre mersul ei.

Am luptat ani de zile pentru sustinerea Acestei Miscari cu greutati si Jertfe in care mi s-au topit sanatatea si viata - fara absolut nici un sprijin de la vreun om.Am tinut, la un an, o adunare generale a acestei Miscari(anuntata la foaie), fara insa sa se intereseze absolut nimeni despre ea si sa se apropie de ea.Sapte ani de zile m-am luptat cu greutatile inceputului, fara sa-mi vina nimeni in ajutor. Sapte ani de zile, conducatorii Bisericii n-au avut nici un cuvant pentru aceasta Miscare, cu toate ca ea lucra in cadrul Bisericii, initiata fiind de un preot.Am avut insa sprijinul larg al Aceluia Care a pornit-o la drum.

Domnul a adus la biruinta Lucrarea Lui, Oastea Lui.Cei care de la inceput ar fi trebuit sa-i dea sprijin si ajutor s-au interesat de ea numai atunci cand deja era o Infaptuire puternica, care putea aduce glorie si marire personala.Fireste, prin afirmatia ca inspiratia si creatia Oastei au veit de la Domnul - nu neg legaturile ierarhice ale preotiei. Vreau insa sa spun ca in felul cum s-ainfiripat Oastea Domnului, n-am avut o incredintare si indrumare speciala de la superierii bisericesti.

Am tras si am conturat singur cadrele voluntariatului Oastei, accentuind insa, cu toate prilejurile, ca stam sub controlul spiritual al Bisericii intregi, al Sfantului Sinod(Miscarea cuprinzand toate eparhiile)."De ce ne numim "Ostasi ai Domnului ?"Numirea noastra de "ostasi ai Donului" nu este o noutate si nu este o numire noua. E o numire luata din Sfintele Scripturi. Insusi Mantuitorul a spus ca Imparatia lui Dumnezeu este o lupta si cei ce se lupta pentru ea(Matei 11:12) .

Toate Scripturile spun ca viata crestinului este o lupta si numai cei ce lupta castiga biruinta si cununa.Apostolul Pavel a spus precis: "iar tu te lupta si sufera ca un bun Oastas a lui Hristos."(2Timotei 2,3)Dar tocmai pentru asta, unii criticanti ne mustra zicand:-De ce va numiti "ostasi ai Domnului"ca doar toti crestinii suntem ostasi ai lui Hrstos?La aceasta ridicula intrebare, raspunsul nostru este acesta:-Da! E adevarat ca toti crestini suntem au primit prin botez numele de ostesi ai lui Hristos si au primit s armura Duhului Sfant (cea de la Efeseni 6:11-17).

Marea intrebare este insa: Ramas-au toti in tabara lui Hristos? Pastreaza toti si se lupta toti cu armele ce li s-au dat la botez? S-ar putea oare spune despre cei ce se injunghie si se omoara pe la carciumi ca sunt bravi ostasi ai Domnului si au murit in frontul Lui? S-ar putea oare, spune despre cei ce se tavalesc in toate patimile si faradelegile, iar de cele sufletesti nici nu vor sa auda, ca sunt niste ostasi ai Domnului?Da!

Matricola botezatilor este plina de "ostasi" ai Domnului, dar viata si lumea e plina de dezertorii acestei osti. Cei mai multi crestini sunt dezertori din tabara Domnului. NU spunem de la noi aceste lucruri. Ascultati ce spune sf. Ioan Gura de Aur:"Eu insa vad ca acei ce stau sub comanda aceluiasi Imparat Ceresc se rascoala unul asupra altuia, se musca, isi sfasie unul altuia membrele. Cad mortii mai rau decat in razboi. Numele de frati este numai un sunet in desert, si eu nici nu pot afla un cantec de deplangere care ar fi in stare sa descrie astfel de tragedie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.