Obedienta fata de autoritate

Trimis la data: 2010-02-20
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Iulia Popovici
Dimensiune: 18kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este o forma particulara de conformism. Se manifesta atunci cand o majoritate (poate fi adesea calitativa-autoritara) exercita asupra noastra o presiune directa si explicita. S. Milgram - experimente celebre expuse in cartea "Obedienta fata de autoritate". Trateaza nuantat diferenta dintre conformism si obedienta si declara ca fenomenul de conformism e de alta natura decat cel de obedienta. Experimentele sale sunt cotate printre cele mai indraznete si ingenioase si pune in evidenta faptul ca influenta e un teren privilegiat al majoritatii si ca a-i rezista in cele mai multe cazuri e dificil.
Ideea este ca majoritatea, fie ea cantitativa sau calitativa, reprezinta, adesea, ordinea si sistemul social, normalitatea statistica etc.Pozitiile majoritatii: reflecta comportamentele, opiniile , judecatile dominante. Fata de aceste principii sunt posibile 2 atitudini. Aceasta ordine sociala si acest sistem social (gandit de majoritate) ar putea fi perfectibil, ar putea fi ameliorat, daca am gandi si ne-am comporta altfel. A-l repune in discutie (a-l schimba) adica a ne departa de la valorile dominante (majoritare) ar putea reprezenta un risc - un dezechilibru, o dezordine.

S. Moscovici trece de la abordarea functionalista a influentei sociale la abordarea genetica. In 1976 publica studiul "Social Influence and Social Change" si "Psychologie des minorities actives".In ce consta influenta ? Sistemul social este un produs al indivizilor subsumati lui, acest fapt inseamna ca sistemul nu e prestabilit; el face obiectul unei continue constructii. Indivizii se adapteaza sistemului: prin compensatie sistemul evolueaza in functie de acestia" indivizi (subiectul este tinta si sursa, este cauza si effect, este un produs si la randu-i proceseaza sistemul social).

Aceste procese de influenta sociala nu actioneaza doar pentru a conserva un sistem social deja existent, dar si pentru a genera schimbarea. Dimensiunea functionalista a influentei sociale este completata cu cea genetica. In acest context, nonconformismul nu mai trebuie tratat ca notiune ce tine de devianta, ci a o atitudine care pregateste schimbarea unor norme si valori. Conflictul este, deci, privit ca necesar. Astazi, cultura organizationala include ideea de negociere a conflictelor ca forma de management psihosocial de maxima utilitate si urgenta.

Esential este insa faptul ca influenta apartine minoritatii. Nu e rau sa fii deviant - e tragic sa ramai asa.Fundamentele schimbarii sociale (cine produce schimbarea?)La inceput, schimbarea a fost conceputa ca fiind apanajul unor indivizi (elite) care dupa ce au performat la normele de grup, s-au afirmat ca autoritate, si-au castigat dreptul deci si-au permis sa impuna schimbari. Deci, pentru a fi inovator, trebuia sa fi un conformist perfect (din dialogul cu oameni de arta a rezultat in care masura faptul ca trecerea catre un alt stil a avut loc dupa o perioada de incubatie, de coabilitate cu un curent de opinie, atitudini si norme).

Psihologul ungur, Merei, confirma printr-un studiu experiment acest lucru. In grupuri, depisteaza lideri (copii intre 4-11 ani) ii scoate din mediu si lasa grupurile sa-si consolideze anumite obisnuinte si tot felul de traditii normative. Cand acestea au fost stabilite in fiecare grup a fost introdus un nou membru (calitate de lider).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.