Obezitatea

Trimis la data: 2014-12-14
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorje chang
Dimensiune: 146kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste obezitatea ca reprezentand acumularea anormala sau excesiva de grasime corporala ce poate avea efecte negative asupra sanatatii, fiind cea mai raspandita afectiune metabolica.
Termenul de obezitate deriva din cuvantul latin obesus "ingrasat prin alimente". Scoala hipocratica a denumit "diaita" - stil de viata, reprezentand ansamblul dintre alimentatie si influentele mediului ambiant asupra ei.
Obezitatea este o boala plurifactoriala, aparitia sa presupunand interactiuni multiple intre factori genetici, sociali, comportamentali, psihologici, metabolici, celulari si moleculari, in urma carora se produc modificari ale balantei energetice. In aparitia obezitatii sunt implicati: factorii individuali (genetici, nervosi, psihici, comportamentali, medicamentosi, metabolici, endocrini; varsta) si factorii de mediu.
Factorii de mediu implicati in expansiunea obezitatii sunt in stransa legatura cu urbanizarea, modernizarea, industrializarea si modificarea dietelor traditionale.

Pe un teren genetic predispozant actioneaza factorii de mediu sau ambientali (socio-economici, culturali, educationali si psihologici) care determina comportamentul individului fata de obiceiurile alimentare si activitatea fizica.
Influenteaza atat aportul caloric cat si pierderile energetice, iar interactiunea complexa a acestora cu mediul inconjurator afecteaza sistemul intricat de mentinere a unei greutati corporale normale.

In gandirea actuala despre obezitate, fiecare individ are programate genetic atat greutatea corporala/ masa de tesut gras cat si mecanismele fiziologice necesare pentru mentinerea acestora conform codificarii
Scaderea marcata a activitatii fizice a fost si ea o consecinta a progresului economic, la care se adauga schimbarea majora a modului de alimentatie de la diete bogate in glucide complexe si fibre spre diete cu continut ridicat de grasimi si glucide simple.
Tesutul adipos este un tesut "endocrino-metabolic" extrem de activ, producand un numar mare de hormoni, cu rol esential in reglarea homeostaziei energetice, a metabolismului lipidic si glucidic, denumite "adipocitokine" (Friedman JM., 2000).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.