Obiective turistice din Deva

Trimis la data: 2013-01-12
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.09 / 10
Downloads: 0
Autor: oliana
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Deva este unul dintre orasele din inima Muntilor Carpati un loc incarcat de pitoresc si istorie, vegheate de umbra dacii lor. Merita sa pasesti pe acest meleag, chiar si in tranzit! Sub pavaza muntilor de-a lungul drumului se impletesc deo potriva istoria, credinta, cultura, pitorescul si ospitalitatea oamenilor. Peisajul adaposteste de secole cea mai frumoasa citadela medievala locuita. Multe dintre obiectivele turistice din aceasta zona sunt incluse in patrimoniu UNESCO pe lista patrimoniului mondial, dezvaluindu-le turistilor prin modalitatea de conservare a arhitecturii vechi sub forma unui veritabil oras-dacic.
Aici, fiecare cladire evoca un stil aparte si poarta cate un nume definindu-i aspectul exterior. As mai putea spune ca este un loc in care istoria este realizata palpabila, trecutul fiind retrait la fiecare pas, Deva atrage precum un magnet turistii din toate colturile lumii, obiectivele turistice ale zonei incantand simturile si dezvoltand un important turism cultural de elita. Asezarea sa este o sursa infinita de atractii turistice datorita vestigiilor dacice. Lapidarul roman, bogat si variat cuprinde si un mare numar de monumente sculpturale si epigrafice.

Cetatea Deva
Cetatea Deva este situata in inima judetului Hunedoara ce adaposteste de secole o frumoasa citadela medievala. Cetatea este un principal reper turistic si toto data simbol al orasului iar plimbarea cu telecabina a cucerit Cetatea Deva. Strabatand orasul, o frumoasa panorama ce se deschide inaintea ochilor il indeamna pe turist sa se indrepte catre punctul cel mai solicitatoare. In apropierea Cetatei sunt "Baile Sarate", un modern complex hidroterapeutic, cu posibilitate de tratament si cazare.

A fost construita din mai multe ziduri puternice, urmate de curbele la nivel intarite cu ajutorul turnurilor patrate si circulare. Constructia cetati a fost ridicata pe locul unde isi aveau locul asezarile dacice devenind un monumet istoric in stil laic. De-a lungul timpului a suferit numeroase transformari pastrand acea epoca medievala. Unica prin modul in care a fost conceputa scara catre cetate numara 113 trepte iar telecabina face drumul catre ea mult mai usor. Odata ajuns in interiorul cetati vei uita de oboseala drumului si vei avea o panorama frumoasa a orasului Deva.

Acest spatiu oglindeste o fata batrana a lumii, insa deloc ridata. Marea dacica are un aer medieval parand o macheta veche. Odata ce intinzi piciorul si calci pe pe aceste plaiuri, realizezi ca totul este aievea, desi arata ca in fotografiile de epoca. Deva este intr-adevar un adevarat muzeu al umanitatii care detine in palmaresul sau istoric celebre monumente, cetati, traditii exceptionale, muzee si parcuri care au dus la o dezvolatare veritabila in industria turismului. Traditia populara a imbracat originea Cetati Devei intr-o aura legendara. Cetate Deva a fost partasa la istoria tinutului hunedorean sau a intregi Transilvaniei ramand un martor mut al istorie zbuciumata.

Dealul Cetati.
Dealul cetatii Deva este o forma de relief de origine vulcanica in care au aparut conturile continentelor si principalele lanturi ale muntilor actuali. Dealul Cetatii prezinta o bogata vegetatie de un deosebit interes. Pe dealurile Cetatii se gasesc specii de plante rare iar una dintre aceste plante fiind unica in Europa. Dealul Cetati a fost declarat monument al naturi. Atat forma de relief cat si peisajul de o frumusete si un pitoresc cu totul aparte sporind atractivitatea turistica. Culmiile inalte ale dealului te imbina la pas in toate directile fiindca aleile cetatii sunt pe cat de incantatoare pe atat de reconfortante. La nord de dealul Cetatii se gasesc izvoare minerale cu ape clorosodice, bicarbonate, feroase etc. Numai bune pentru un tratament.

Palatul Magna Curia
Palatul Magna Curia este situat la poalele dealului cetati. Acesta iti va incanta privirile prin structura lui baroca cat si arhitectura. Castelul Magna Curia a fost declarat obiectiv turistic pentru autencitatea si valoarea sa arhitecturala. Balconul este de o rara valore iar baza lui subliniaza un decor sculptat in forma de scoica. Florile ornamentale stilizate in piatra ofera o frumusete aparte. Am putea spune ca este un "tezaur viu" al Transilvaniei.

Acest palat minunat te asteapta sa-i descoperi valorile artei, etografice biblioteci etc. Muzeul arheologic se intinde pe o arie vasta care include sali cu expozitii permanete unelete de minerit, atelier de fierarie, instrumente medicale, carti vechi, arme albe, arta decorativa, arta plastica, etnografie: portul, unelete, impletituri de ceramica, icoane pe sticla etc. Odata ajuns acele orologiului par a fi inghetate in timp peste care patim timplului a alunecat lin si a ramas si azi pastrand autencitatea timpurilor.

In ziua de azi fictiunea cladiri este de muzeu care pastreaza toate aceste valori. Constructia Palatuli Magna curia este una impunatoare cu turnuri si ferestre. Capela de aici reprezinta o mixtura in stil roman. De asemenea, mai putem gasi Fantana care este un obiectiv turistic adapostit in curtea interioara care poarta si-o legenda veche fiind scrisa cu caractere vechi arabe. Obiectivele turistice care mai pot fi vizitate in acest palat sunt, Turnul Capistrono, Sala Dietei, Sala cavalerilor cat si Turnul vechi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.