Obiectivele si metodologia utilizata de asistenta sociala

Trimis la data: 2009-11-13
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Margareta Tunaru
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principalul considerent care m-a determinat sa abordez acest obiectiv il constituie semnificatia sa prioritara in cunoasterea si optimizarea functionalitatii bio-psiho-sociale a cuplului conjugal in special si a familiei in general. Din acest motiv, consider ca abordarea familiei este necesar sa inceapa intotdeauna cu abordarea cuplului conjugal, ceea ce corespunde unei maniere etiologice de cunoastere, sporind astfel, sansele de interventie ale asistentului social. In cadrul acestei lucrari, datele au fost culese de la Spitalul de Psihiatrie "Elena Doamna" sectia de dezalcoolizare din Galati.
Transmiterile bibliografice vor fi cat mai precise pentru a putea permite cunoasterea si identificarea originii informatiilor. Constituirea bibliografiei e o etapa indispensabila pentru orice cercetare."Elaborarea listei bibliografice pentru orice noua cercetare, conditioneaza progresul cunoasterii domeniului respectiv si originalitatea rezultatelor incat acestea nu se confrunta numai cu realitatea ci si cu lumea stiintifica, cu specialistii, cu ipotezele si teoriile acestora despre fenomenele investigate." ( Vasile Miftode, 1979 )

Bibliografia folosita a fost bibliografie generala si specifica.
Sursele bibliografice sunt: institutiile specializate; biblioteci si organe de presa, publicatii generale cu referiri indirecte si publicatii specializate cu referiri directe ( reviste de specialitate ).
" Fisa de lectura constituie in acest cadru, instrumentul cel mai practic de transfer si sintetizare a datelor, putand fi utilizate in mai multe cercetari, ori de cate ori lucrarea respectiva e inclusa in bibliografie." ( Vasile Miftode, 1979 )

Tehnica documentarii statistice e necesara in studiul celor mai multe fenomene sociale, dar nu e suficienta pentru obtinerea unor concluzii pe deplin stiintifice, "reprezentative" pentru intreaga problema investigata.Documentarea teoretica am folosit-o in studiul problemei alcoolismului, consultand lucrari de specialitate in acest domeniu, in problema conflictului conjugal si a modelelor de interventie in alcoolism."Interviul e un procedeu de investigatie stiintifica care utilizeaza procesul comunicarii verbale pentru a culege informatii in legatura cu scopul urmarit." ( Vasile Miftode, 1979 )

In aceasta lucrare am folosit interviul sociologic si psihologic care este un interviu fundamentat stiintific si interviurile intensive; am folosit ghidul de interviu cu intrebari deschise. (Vezi anexa 1 )
Un istoric social trebuie sa fie scurt, concis ,simplu, sa fie foarte bine organizat, trebuie sa fie caracterizat de confidentialitate si obiectivitate. Trebuie sa fie relevant, informatiile sa aiba o legatura clara cu problema prezentata de client sau cu motivul pentru care asistentul social este implicat intr-o relatie cu acest client. Istoricul social trebuie sa se bazeze pe punctele tari ale clientului ( accentuarea punctelor tari care exista si se pune accentul pe ceea ce clientul poate sa faca, se poate mentiona aceasta ca o zona de nevoi, ca limitare sau ca un deficit).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.