Obiectul Probatiunii

Trimis la data: 2009-07-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1220
Autor: Razvan Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
A) Notiunea de obiect al probatiunii
Prin obiect al probatiunii se inteiege ansamblul faptelor si imprejurarilor de fapt ce trebuie dovedite în vederea solutionarii cauzei penale.In obiectul probatiunii se includ numai faptele si împrejurarile de fapt: normele juridice nu trebuie dovedite, întrucat se prezuma ca ele sunt cunoscute de catre organele judiciare si participanti la procesul penal. La aceasta regula, exista însa si uneie exceptii (tn cazul art. 6 C. pen., art. 520 C.proc.pen.).

De exemplu, în aceste situatii, existenta si continutul unei norme de drept strain trebuie dovedite, deoarece nu se poate pretinde cunoasterea legilor straine. Cunoasterea obiectului probatiunii are deosebita importanta pentru solutionarea leqala si temeinica a cauzelor penale. deoarece ne indica tot ce trebuie dovedit , fixand limitele cercetarii, pentru organele judiciare.

Obiectul probatiunii poate fi generic sau abstract, atunci cand exista categorii de fapte sau împrejurari de fapt ce trebuie dovedite in orice cauza penala si concret, atunci cand faptele sau Imprejurarile de fapt ce trebuie dovedite sunt specifice unor anumite cauze penale. Obiectui generic al probatiunii presupune cunoasterea §i stabilirea, de catre organele judiciare, a urmatoarelor aspecte:

în primul rand, a existentei tuturor elementelor care alcatuiesc continutul juridic si constitutiv ai infractiunii (situatia premisa, elementeie laturii objective si subjective,eventualul mobil sau scop);
- împrejurarile care confirma sau înlatura caracterui penal al faptei ori eventualele cauze justificative ;
- eventualele cauze care înlatura raspundere penala;
- circumstantele care agraveaza sau atenueaza raspunderea penala a faptuitorului;

- urmarile infractiunii (cunoasterea acestora poate fi necesara pentru încadrarea juridica a faptei si pentru stabilirea cuantumului despa-gubirilor);
- date referitoare la parti (cunoasterea datelor ce caracterizeaza per-soana inculpatului -
atitudinea sa dupa savarsirea faptei, anteceden-tele penaie etc. - fiind un criteria pentru
individualizarea pedepsei);

- factorii care au determinat, înlesnit sau favorizat comiterea infractiunii.Obietuli concret variaza în functie de specificul fiecarei infractiuni (de exemplu, în cazul infractiunii de bancruta frauduioasa, va trebui sa se faca dovada starii de incapacitate de plata; în cazul infractiunii de delapidare, va fi necesar sa se dovedeasca calitatea de gestionar sau administrator al subiectului activ).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.