Obiectul anatomiei, fiziologiei si igienei umane

Trimis la data: 2012-06-22
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 19
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 0
Autor: Botoroga cosmin
Dimensiune: 27kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anatomia este stiinta care se ocupa cu studiul structurii si formei corpului omenesc.Fiziologia este stiinta care se ocupa cu studiul functiilor corpului uman si reglarea acestora.Igiena umana studiaza factorii de mediu care actioneaza asupra organismului uman;are ca scop pastrarea si promovarea sanatatii.Celula este unitatea structurala si functionala a tuturor organismelor vii(plante,animale,om) Totalitatea celulelor cu aceiasi forma,structura si functionalitate formeaza un tesut(cea mai mare celula ovulul)
Maduva spinarii este situate in canalul vertebral al colanei vertebrale.Encefalul si maduva spinarii sunt invelite la exterior de o membrane numita meninge. Maduva spinarii are forma cilindrica putin turtita anteroposterior.In sectiune prin maduva se observa substanta alba la exterior si substanta cenusie dispusa central in forma literei H.

Substanta cenusie este alcatuita din corpul neuronilor iar substanta alba din prelungirile neuronilor.Substanta alba este grupata in fascicule ascendente si descendente.Din maduva spinarii pornesc 31 de perechi de nervi spinali.Nervi sunt mici deoarece contin fibre sensitive si motorii.Encefalul este situate in cutia craniana si acoperit de meninge.Este alcatuit din:-creier mare;trunchi cerebral.

Are o greutate de 1400g Creierul mare -este alcatuit din doua emisfere cerebrale separate printr-un sant la baza caruia se afla o punte de substanta alba;-pe suprafata creierului se observa niste santuri:-superficiale numite circumvolutii;-santuri adanci ce impart creierul in lobi:frontal,temporal,parietal,occipital;-in sectiune prin creierul mare se observa:-substanta cenusie la exterior formand scoarta cerebrala; -si la interior substanta cenusie sub forma de nuclei;
-substanta alba la interior si printer nuclei de substanta cenusie.
Creierul mic(Cerebelul)Creierul mic este alcatuit di doua emisfere cerebeloase unite la baza printr-o punte de substanta alba numita In sectiune se observa:-substanta cenusie la exterior(scoarta cerebeloasa),la interior sub forma de nuclei;-substanta alba la interior.

Trunchiul cerebral Este alcatuit din:bulb rahidian,punte,mesencefal.
In sectiune prin trunchi se observa substanta cenusie intre patrunsa cu substanta alba.Encefalul comunica cu organelle corpului prin 12 perechi de nervi cranieni.Acestia sunt:-nervi senzitivi(aduc informatii de la organele de simt la encefal);-nervi motorii(aduc informatii de la encefal la organelle efectoare);-nervi micsti alcatuiti din fibre sensitive si fibre motorii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.