Obiectul executarii silite

Trimis la data: 2015-06-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_H
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectul executarii silite are intelesuri diferite, in cadrul executarii silite directe (tn natura) sau al celei indirecte (prin echivalent).
Executarea silita fiind mijlocul procesual prin care se aduce la indeplinire obligatia ce-i incumba debitorului, pe cale de constrangere patrimoniala, in ipoteza executarii silita directe (in natura), obiectul executarii silite coincide cu insusi obiectul obligatiei rezultand din titlul executoriu. Deoarece, in aceasta ipoteza, executarea silita are drept scop tocmai obtinerea de catre creditor a obiectului obligatiei asumate de debitor (exempli gratia - predarea unui bun imobil determinat), obiectul executarii silite trebuie sa poarte obligatoriu asupra chiar obiectului obligatiei.
Insa, in ipoteza executarii silite indirecte (prin echivalent), creditorul doreste a-si realiza o creanta baneasca, a.i. executarea silita are ca obiect oricare dintre bunurile apartinand patrimoniului debitorului. Aceste bunuri sunt indisponibilizate, iar ulterior valorificate, in conditiile legii, aceasta modalitate a executarii silite permitand ca, din sumele obtinute, sa fie indestulata creanta pusa in executare de creditorul obligatiei. Ca atare, in aceasta ipoteza, prin obiect al executarii silite, intelegem bunurile urmaribile ale debitorului care pot fi valorificate pentru satisfacerea creantei banesti a creditorului.

Cu privire la intinderea executarii silite, aceasta nu se poate efectua decat pana la realizarea integrala a dreptuiui recunoscut prin titlul executoriu, inclusiv achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume, acordate potrivit legii, prin titlul respectiv pus in executare, precum si a cheltuielilor de executare, potrivit art. 3711 alin. (3) C.pro.civ.
Potrivit art. 3713 C. proc. civ., pot face obiectul executarii silite nveniturile si bunurile debitorului" care sunt urAZmaribile, conform legii, dar numai in limita necesara realizarii drepturilor creditorilor.

De asemenea, potrivit art. 3713 alin. (2) C. proc. civ, bunurile care au un regim special de circulate, vor putea fi urmarite silit numai cu respectarea conditiilor prevazute de lege pentru acestea.
La aceste dispozitii procedurale, se adauga si cele din Codul civil, respective: art. 1718 C. civ., potrivit caruia "oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale, mobile si imobile, prezente si viitoare" si art. 1719, care dispune ca "bunurile unui debitor servesc spre asigurarea comuna a creditorilor sai, si pretul lor se imparte intre ei prin analogie, afara de cazul cand exista intre creditoi cauze legitime de preferinta";

Ca atare, pentru satisfacerea creantelor, creditorii pot urmari, de principiu, intreg patrimoniul debitorilor lor, insa, dreptul de gaj general al creditorilor poate cunoaste si restrictii, cum ar fi cele la care se refera art. 3713 alin. (2) C. proc. civ. Pentru a ocroti interesele creditorilor, in cazul neglijentei sau relei-credinte a debitorului in gestiunea patrimoniului sau, legea civila a pus la dispozitia acestora actiunea indirecta sau oblica (art. 974 C. civ.) precum si actiunea revocatorie sau pauliana (art. 975 C. civ.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.