Obiectul politologiei

Trimis la data: 2014-10-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: tammy_enache
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Politologia este teoria care studiaza viata politica . Aceasta se prezinta intr-o multitudine de ipostaze care sunt la randul lor obiect de studiu si pentru alte discipline, ca de exemplu filosofia politica, sociologie politica,psihologie politica.Deosebirea dintre aceste discipline si politologie consta in urmatoarele:1. Politologia ofera un tablou general asupra vietii sintetizand rezultatele
disciplinelor social politice amintite.2. Politologie vizeaza sfera politicului care este foarte larga si care se refera la toate problemele individuale adica sfera publica care poate cuprinde domeniul administrativ, juridic, social e.t.c.
Obiectul de studiu al politologiei il reprezinta tot ceea ce tine de viata politica adica asa numitul politicul care desemneaza organizarea unei comunitati sau societati.
In antichitate a dominat modul de gandire si analiza speculativ.
Acest mod de gandire nu are ca punct de plecare fapte concrete sau experienta istorica ci anumite axiome avansate sau create de ganditor. In felul acesta se produce o dezvoltare abstracta a acestor premise ajungandu-se la constructii mai mult sau mai putin imaginare si bazate pe o logica proprie. O astfel de gandire duce uneori la utopie si astfel se pune sub semnul intrebarii realitatea.

Perioada medievala este caracterizata din punct de vedere a stilului de abordare a politicului de existenta unui mod descriptiv istoric care este dezvoltat in mod deosebit in perioada de dupa Machiaveeli si dobandeste o mare importanta la inceputul epocii moderne. In aceasta maniera se urmareste descrierea unor situatii si cazuri istorice concrete pe baza carora se deduc concluzii privind ordinea politica. Intotdeauna prezentarea faptelor include si anumite interpretari care sunt mai mult sau mai putin subiective sau incomplete de exemplu aceleasi miscari de strada pot fi interpretate ca simple anomalii sau comportamente deviante ale unor persoane sau dimpotriva ca reactii normale in fata unor situatii sociale inacceptabile.

O alta modalitate de abordare este cea folosita de Marx.
Stilul economist de abordare a problemelor politologice se bazeaza pe doua premise:a. Viata politica este determinata de cea economica (sursa Teoria lui Marx).
b. Intre problemele politice si cele economice exista un pronuntat paralelism.In consecinta acest stil economist incearca sa analizeze politicul in termeni similari economicului adica pe baza de interese materiale deficienta, raporturi cost - beneficiu, concurenta.

O varianta a acestui stil de gandire este realismul politic care se aplica cu precadere in domeniul relatiilor internationale si axat pe incercarea de a intelege fenomenele prin prisma unor interese specifice de contro, dominatie, putere.
In cazul acestui tip de gandire sunt create niste dificultati de faptul ca stabilirea intereselor rationale ale oamenilor nu este simpla niciodata, pentru ca trebuie sa distingem intre adevaratele interese si cele false sau aparente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.