Obiectul si subiectul proprietatii

Trimis la data: 2015-05-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_P
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Problema proprietatii constituie unul dintre punctele cardinale ale teoriei economice, la fel ca de altfel ale unor importante areale ale stiintelor juridice. Proprietatea asupra bunurilor subsumeaza pe de o parte conceptul de proprietate, pe de alta parte obiectul si subiectii acesteia. In literatura de specialitate, cu impact asupra domeniului nostru, exista trei sensuri atribuibile notiunii de proprietate: sensul juridic, sensul filosofic si sensul economic.
Singurul sens pe care il vom dezvolta in avcest context, cel economic, reliefeaza faptul ca relatiile dintre oameni si bunuri sunt abstractii stiintifice, continutul real al proprietatii constand in relatiile materiale dintre oameni sau grupuri, in legatura cu bunurile. In acest sens proprietatea reprezinta ansamblul raporturilor interumane in legatura cu bunurile, raporturi reglate de norme istoriceste determinate in plan social.

Este evident din aceasta posibila definitie ca subiectii proprietatii sunt oamenii, pe diferite paliere: individ, familie, grup, societate. Proprietatea la nivel de individ si familie este forma dominanta in conditii de libertate, aceasta inclusiv in conditiile liberei exercitari a dreptului in privinta resurselor economice, a capitalului. Subiectii proprietatii sunt determinabili atat in caliatate de producatori cat si de consumatori, posesori ai factorilor de productie de care dispun. Determinari de factura diferita sunt aplicabile grupurilor in functie de dimensiunile acestora si de obiectivele prioritare urmarite.

In ceea ce priveste obiectul proprietatii, acesta este definit drept ansamblul de bunuri identificabile si masurabile din punct de vedere economic. Bunurile economice sunt acelea ce intra in circuitul marfar sau cel putin capata o expresie baneasca. De o atentie aparte se bucura in acest context in literatura de specialitate, proprietatea asupra unei resurse de o specificitate aparte, si anume forta de munca. In epoca moderna forta de munca este obiectul proprietatii producatorului ca persoana libera.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.