Obligatii - contracte

Trimis la data: 2009-02-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 46 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Ana maria Dimensiune: 419kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obligatia este acel raport juridic în continutul căruia intră dreptul
subiectului activ, numit creditor, de a cere subiectului pasiv, numit debitor, a da, a face sau a nu face ceva, sub sanctiunea constrângerii de stat în caz de neexecutare de bunăvoie.

Clasificarea obligatiilor - Obligatiile se pot clasifica în functie de mai multe criterii:

După izvoare:
1) obligatii născute din acte juridice;
2) obligatii născute din fapte juridice.

După obiectul lor:
1) obligatii de a da, obligatii de a face si obligatii de a nu face;
2) obligatii pozitive si obligatii negative;
3) obligatii de rezultat sau obligatii determinate;
4) obligatii de mijloace sau obligatii de prudentă si diligentă.

După sanctiunea juridică proprie:
1) obligatii civile perfecte;
2) obligatii civile imperfecte sau naturale.

După opozabilitatea lor:
1) obligatii obisnuite;
2) obligatii reale;
3) obligatii opozabile si tertilor.

Izvoarele obligatiilor
Prin izvor de obligatii se întelege acel fapt juridic – în sens larg – care dă nastere unui raport juridic obligational. Sunt izvoare de obligatii: actele juridice: contractul si actul juridic unilateral; faptele juridice: faptele juridice licite si faptele juridice ilicite.

NOTIUNEA SI CLASIFICAREA CONTRACTELOR
Definitia:Potrivit art.942 C. civ., contractul este acordul între două sau mai multe persoane, pentru a constitui sau a stinge între dânsii raporturi juridice. În doctrină, contractul este definit ca fiind acordul de vointă între două sau mai multe persoane, prin care se nasc, se modifică sau se sting drepturi si obligatii, adică un raport juridic de obligatii.

Clasificarea contractelor
Contractele se clasifică în functie de mai multe criterii.
1. După modul de formare:contracte consensuale – acele contracte care se încheie prin simplul acord de vointă al părtilor; în dreptul nostru, contractele consensuale constituie regula;contracte solemne – acele contracte pentru a căror încheiere valabilă se cere respectarea unei anumite forme, care, de regulă, este forma autentică;contracte reale – acele contracte care se caracterizează prin faptul că pentru formarea lor manifestarea de vointă a părtilor trebuie să fie urmată de remiterea materială a lucrului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.