Obligatiile civile

Trimis la data: 2012-04-01 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Andreea1979 Dimensiune: 47kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Obligatia - in sens larg - este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ creditor de a cere subiectului pasiv determinat debitor si caruia ii revine indatorirea corespunzatoare de a da, a face sau a nu face ceva sub sanctiunea constrangerii de stat in caz de neexecutare de buna voie.Din punct de vedere al creditorului - raportul de obligatie apare ca un drept de creanta.Din punct de vedere al debitorului - apare ca o datorie.

Dupa acceptarea ofertei suntem in prezenta unui contract format.
Pana in momentul incheierii contractului oferta si acceptarea sunt renegociabile.cata vreme oferta nu a ajuns la destinatar, ofertantul o poate revoca in mod liber daca oferta a ajuns la destinatar distingem, dupa cum oferta este:cu termen;fara termen. Ofertantul este obligat sa o mentina pana la expirarea termenului, de indata ce termenul a expirat, oferta devine caduca.

Se admite ca ofertantul este obligat sa o mentina un timp rezonabil.
Daca, inainte de acceptarea ofertei, ofertantul devine incapabil sau decedeaza, oferta devine caduca si deci acceptarea ei, chiar si in termen, devine fara efect.Retragerea ofertei, inainte de expirarea termenului, atrage raspunderea ofertantuluio pentru toate prejudiciile produse ca urmare a revocarii intempestive.

Oferta nu trebuie sa fie confundata cu antecontractul ( promisiunea de a contracta ).Oferta este un act juridic de formatie unilaterala.
Antecontractul este un contract, deci un act juridic de formatie bilaterala, ce are la baza un acord de vointa.Exemplu: O persoana convine cu o alta persoana obligandu-se ca la un anumit pret sa-i vanda acel bun, daca acea persoana isi va exprima vointa de a-l cumpara.

Interpretarea este operatiunea prin care se determina intelesul exact al clauzelor contractului, prin cercetarea manifestarii de vointa a partilor in stransa corelatie cu vointa lor interna.Reguli de interpretare a contractelor.prioritatea vointei reale a partilor - Codul Civil precizeaza ca " interpretarea contractelor se face dupa intentia comuna a partilor contractante, iar nu dupa sensul literal al termenilor",clauzele obijnuite intr-un contract se subanteleg desi nu sunt exprese intr-insul,

contractul obliga nu numai la ceea ce este expres intr-insul, ci la toate urmarile, ca echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura ei.Reguli speciale de interpretare.art.982 Cod Civil - " toate clauzele conventiilor se interpreteaza unele prin altele, dandu-se fiecarei intelesul ce rezulta din intreg "clauzele indoielnice se interpreteaza in sensul care reiese din natura contractului ( art. 979

clauzele indoielnice se interpreteaza in intelesul in care ele pot produce un efect ( art. 978 ),daca raman indoieli - se interpreteaza dupa obiceiul locului unde s-a incheiat contractul.Contractul se interpreteaza in folosul celui care s-a obligat - in dubio pro reo - ( art. 983 )OBLIGATIVITATEA CONTRACTULUI INTRE PARTIClauzele legal facute intre partile contractante au putere de lege. Asa cum se incheie, asa se si desfiinteaza ( mutus consensus, mutus disensus ) adica prin consimtamantul partilor.

Nu sunt excluse unele exceptii de denuntare unilaterala, pentru cause autorizate de lege. Exemplu: contractul de inchiriere fara termen, contractul: de mandate, de depozit.Cazuri de incetare, modificare ori suspendare, a fortei obligatorii a contractului, altele decat acordul partilor sau denuntare unilaterala:pentru contractul pag 12 personae - deoarece este incheiat in considerarea unei anumite personae care sunt esentiale pentru fiinta contractului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.