Obligatiile complexe

Trimis la data: 2013-11-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: aigabi
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin obligatie se intelege acel raport juridic in care o persoana - numita creditor - pretinde alteia - numita debitor - sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, iar in cazul neindeplinirii acestei indatoriri, creditorul poate sa apeleze la forta de constrangere a statului, solicitand aplicarea unei sanctiuni.In sens restrans obligatia civila reprezinta indatorirea ce revine subiectului pasiv sau prestatia la care este tinut debitorul, fie ca acesta consta intr-o actiune, fie intr-o abstentiune.
In al treilea rand, obligatia denumeste inscrisul care incorporeaza dreptul subiectiv patrimonial al creditorului si obligatia corelativa a debitorului (ex.obligatiunile).Subiectul activ se numeste creditor, iar subiectul pasiv se numeste debitor. Uneori o persoana poate avea o dubla calitate: si de debitor, si de creditor.

Dreptul de creanta se inscrie in activul patrimonial, iar obligatia corelativa in pasivul acesteia. Dreptul de creanta este un drept relativ, nu absolut. Obligatia de a da (dare) nu trebuie sa se confunda cu obligatia de a preda (care este o obligatie de a face).Obligatia de a nu face ceva este o obligatie negativa (de abstentiune). Ea consta in indatorirea debitorului de a se abtine de la un anumit fapt la care ar fi fost indreptatit prin lege sa il faca.

Sanctiunea este specifica raporturilor juridice obligationale perfecte. Este posibilitatea recunoscuta de lege creditorului de a recurge la forta de constrangere a statului, in cazul in care debitorul nu-si indeplineste obligatia.

Izvoarele obligatiilor:
Potrivit Codului civil sunt izvoare de obligatii civile: contractul, cvasicontractul, delictul, cvasidelictul si legea.
Contractul este acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic.
Cvasicontractul este un fapt licit si voluntar din care se naste o obligatie catre o alta persoana sau obligatii reciproce intre parti. Cvasicontractele sunt gestiunea de afaceri si plata nedatorata.

Delictul se comite cu intentie, iar cvasidelictul din culpa.
O alta clasificare a izvoarelor obligatiilor:
- obligatii civile care izvorasc din acte juridice;
- obligatii civile care izvorasc din fapte juridice
- obligatii civile care izvorasc din lege (ex. obligatia de intretinere).

Clasificarea obligatiilor
In functie de obiect obligatiile pot fi:
- obligatii de dare, adica de constituire sau transferare a unui drept real;
- obligatii de facere, care constau in predarea unui bun sau plata unei sume de bani;
- oblgatii de non-facere care constau in abtinerea debitorului de la ceva ce avea dreptul sa faca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.