Obtinerea catalizatorului prin metoda prin precipitare

Trimis la data: 2012-12-05 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: filip Dimensiune: 154kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aceste metode se bazeaza pe precipitarea hidroxizilor, carbonatilor, fosfatilor, etc. metalici, greu solubili, din solutiile apoase ale unor saruri. Precipitarea se realizeaza cu o baza tare (NaOH, KOH) sau slaba (NH4OH, saruri de amoniu), la temperaturi scazute. Precipitarea este una din cele mai utilizate metode de preparare pentru anumite materiale, catalizatori sau suporturi, cum ar fi Al2O3, SiO2, TiO2, ZrO2 etc.

Catalizatorii multicomponent pot fi preparati prin coprecipitare: precipitare simultana a mai multor componenti. Metoda permite obtinerea unor materiale omogene sau cu o stoechiometrie definita. Printre sistemele catalitice preparate prin coprecipitare amintim: Ni/Al2O3, Cu/Al2O3, Cu/ZnO, Sn-Sb-O etc. Prepararea unui catalizator prin (co)precipitare presupune schema de operatii din figura de mai sus.
Cu toate ca este o metoda utilizata si pentru prepararea altor materiale decat cele catalitice, precipitarea este, chiar si la ora actuala, mai mult o arta decat o stiinta si aceasta din cauza ca etapa cheie, nucleerea solidului dintr-o solutie omogena, este foarte dificil de studiat si, deci, de controlat.

Reproductibilitatea metodei este determinata de :
-concentratiile solutiilor folosite
-conditiile de precipitare (pH-ul mediului, agitare, temperatura, viteza si ordinea de adaugare a reactantilor etc.)
-conditiile de prelucrare ulterioara a precipitatelor (uscare, fasonare, calcinare etc.)

Fizico-chimia procesului de precipitare
Trecerea precursorilor solubili in precipitatul cristalin implica doua procese:
-formarea germenilor de cristalizare (nucleerea)
-cresterea cristalelor

Nucleerea poate fi omogena sau eterogena. In nucleerea omogena germenii de cristalizare se formeaza si, deci, precipitarea incepe numai atunci cand concentratia precursorului depaseste o anumita valoare critica. Germenul de cristalizare este definit ca cel mai mic agregat de atomi, ioni sau molecule in faza solida care se formeaza in timpul precipitarii si care este capabil de crestere spontana.

Atata vreme cat concentratia precursorului este mai mare decat valoarea critica de nucleere, se formeaza noi germeni. De indata ce concentratia precursorului devine mai mica decat pragul critic ca urmare a consumului de precursor (datorita nucleerii sau a cresterii germenilor), nu mai are loc decat cresterea cristalelor. In consecinta, daca nuleerea se realizeaza rapid, se va obtine un precipitat cu o distributie ingusta a dimensiunii particulelor, iar daca aceasta este un proces de durata, precipitatul otinut va fi caracterizat de o distributie larga a dimensiunii particulelor.

O alta cale de a induce precipitarea, in afara de nucleerea omogena, este insamantarea solutiei. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand insamantarea se realizeaza cu cristalite ale fazei care trebuie sa precipite, mai ales atunci cand din amestecul initial pot rezulta mai multe forme cristaline din care doar una este cea dorita. De obicei, o nucleere omogena nu mai are loc in acest caz intrucat concentratia precursorului nu depaseste valoarea critica.

In nucleerea eterogena germenii se formeaza si la contactul unui solid oarecare (o impuritate, peretele aparatului etc.) cu solutia, interventia acestuia explicandu-se prin micsorarea barierei energetice necesara formarii germenilor. Cresterea cristalelor consta in depunerea, in mod ordonat, pe germenii de cristalizare de noi specii, avand ca rezultat obtinerea de cristale de dimensiuni din ce in ce mai mari. Este evident ca dimensiunea cristalelor depinde de raportul vitezelor de nucleere si de crestere a cristalelor.

Daca, insa, cristalele se lasa un timp mai indelungat in contact cu solutia, sistemul va avea tendinta de a evolua catre starea sa termodinamic mai stabila, formandu-se astfel cristale mai mari, iar reteaua cristalina va tinde sa devina mai ordonata (maturarea precipitatului).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.