Oceane

Trimis la data: 2006-03-06
Materia: Geografie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 3299
Autor: Xenia Petre
Dimensiune: 6kb
Voturi: 318
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mai multe forte mentin oceanele intr-o continua miscare: rotatia Pamantului, vanturile, atractia gravitationala a Soarelui si a Lunii, cutremurele subacvatice si incalzirea inegala a Pamantului care face ca unele parti ale oceanelor sa fie mai calde decat altele.
Valurile reprezinta o miscare in sus si in jos a apei de suprafata. Majoritatea valurilor se produc prin frecarea dintre vant si apa, atunci cand vantul bate deasupra suprafetei unui ocean. Frecarea pune in miscare apa de la suprafata. Cu cat bate mai intens vantul, cu atat mai inalta va fi miscarea in sus si in jos a valurilor.

Distanta strabatuta de val se numeste "cale" si poate fi departe de locul de formare. Energia valului descreste cu indepartarea lui de origine. In final, valul devine o miscare lina, domoala, in sus si in jos, numita hula.

Valuri care se sparg :Daca valurile sunt generate de o furtuna, rafalele de vant pot cauza spargerea crestei valurilor, formand o serie de vanturi care se misca in directii diferite. valurile pot atinge inaltimi de 10-20 metri.

Valurile se sparg atunci cand ating apele mai putin adanci, din preajma coastelor. In apropierea tarmului apa matura fundul marii, valurile devin mai scurte, si, implicit mai inalte. In final, varful valului se deplaseaza mai repede decat restul valului si se sparge.

Mareele sunt cauzate de fortele de atractie exercitate de Luna si Soare. Apele marine sunt atrase spre Luna si se deplaseaza inspre exterior, pe acea parte a Pamantului care este opusa Lunii. Influenta Soarelui asupra mareelor este mai mica decat cea a Lunii din cauza distantei de aproape 400 deori mai mare de Pamant.

Soarele este de aproximativ 8800 de ori mai mare ca Luna, ceea ce face ca atractia exercitata de el sa fie de aproximativ 46% din cea a Lunii. La fiecare 28 de zile atractia Soarelui si a Lunii se suprapun. Asa iau nastere mareele inalte, cand diferenta dintre flux si reflux este maxima. Cand cele doua forte de atractie sunt opuse una fata de cealalta, au loc mareele joase, cand diferenta dintre flux si reflux este minima.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.