Ochila

Trimis la data: 2010-09-27
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 799
Autor: Popescu Mihaela-Diana
Dimensiune: 6kb
Voturi: 34
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Ochila
Simbolizand dimensiunea timpului, Ochila, asemanator uriasilor cu un ochi in frunte, apare in drumul lui Harap-Alb si al celor trei: Gerila, Flamanzila si Setila ca o schimonositura de om care avea in frunte numai un ochi, mare cat o suta, si, cand il deschidea, nu vedea nimica; da chiar peste ce apuca. Viziunea pe care Ochila o are asupra lumii este aceea a enormului, a halucinantului, si a lumii pe dos: ...toate lucrurile mi se arata gaurite, ca sitisca, si stravezii, ca apa cea limpede; deasupra capului meu vad o multime nenumarata de vazute si nevazute; vad iarba cum creste din pamant; vad cum se rostogoleste soarele dupa deal, luna si stelele cufundate in mare; copacii cu varful in jos, vitele cu picioarele in sus si oamenii umbland cu capul intre umere; vad, in sfarsit, ceea ce n-as dori sa vada nimene, pentru a-si osteni vederea; vad niste guri cascate uitandu-se la mine si nu-mi pot da seama de ce va mirati asa, mira-v-ati de... frumusete-va.
Referat despre Ochila
Simbolizand dimensiunea timpului, Ochila, asemanator uriasilor cu un ochi in frunte, apare in drumul lui Harap-Alb si al celor trei: Gerila, Flamanzila si Setila ca o schimonositura de om care avea in frunte numai un ochi, mare cat o suta, si, cand il deschidea, nu vedea nimica; da chiar peste ce apuca.

Viziunea pe care Ochila o are asupra lumii este aceea a enormului, a halucinantului, si a lumii pe dos: ...toate lucrurile mi se arata gaurite, ca sitisca, si stravezii, ca apa cea limpede; deasupra capului meu vad o multime nenumarata de vazute si nevazute; vad iarba cum creste din pamant; vad cum se rostogoleste soarele dupa deal, luna si stelele cufundate in mare; copacii cu varful in jos, vitele cu picioarele in sus si oamenii umbland cu capul intre umere; vad, in sfarsit, ceea ce n-as dori sa vada nimene, pentru a-si osteni vederea; vad niste guri cascate uitandu-se la mine si nu-mi pot da seama de ce va mirati asa, mira-v-ati de... frumusete-va.

Considerandu-l un om nebun, Harap-Alb, il deplange si, vazandu-l ca pe un vis de care-ti vine sa plangi sau sa razi, dar lasat de Dumnezeu, il boteza si pe acesta. Folosind asociatii de cuvinte si mai stranii si o ritmicitate a spunerii, creaza un adevarat suflu euforic: Poate ca acesta-i vestitul Ochila, frate cu Orbila, var primar cu Chiorila, nepot de sora cu Pandila, din sat de la Chitila, peste drum de Nimerila. Ori din targ de la Sa-l-cati, megies cu Cautati si pe urma nu-i mai dati.

Ma rog, unu-i Ochila pe fata pamantului, care vede toate si pe toti altfel de cum vede lumea cealalta numai pe sine nu se vede cat e de frumusel. Parca-i un bot chilombot botit, in frunte cu un ochi, numai sa nu fie de diochiu! Prin chemarea pe care i-o adreseaza Harap-Alb, scriitorul subliniaza calitatile de a vedea totul ale personajului: Hai si tu cu noi, daca vrei, zise Harap-Alb, ca doar n-avem a te duce de mana, ca pe un orb. Si, in cearta din casa de arama, Ochila intervine cu talc si cu har, incercand sa-i potoleasca.

Ochila deosebeste firele de mac de cele de nisip, chiar daca era intuneric; ii da de veste lui Pasarila cand o vede pe fata impara-tului Ros, o urmareste in zborul ei si, dupa ce a tras o durdura buna cautand-o, au luat-o s-o duca impreuna cu Pasarila, spre culcus: Si odata mi t-o insfaca ei, unul de-o mana si altul de cealalta, si hai, hai, hai, hai! in zori de ziua ajung la palat si, trecand cu dansa printre straji, o silesc sa intre in odaia ei, tot cum a iesit.

Si astfel Nazdravanul de Ochila (s.n.) si-a luat si el ramas bun, impreuna cu ceilalti, de la Harap-Alb, dupa ce i-au fost fiecare de ajutor. Semnificativ pentru caracterizarea personajelor sunt unele cuvinte din vocabular care creaza viziunea de enorm cele cu ila Gerila, Ochila, Setila, Pasari-Lati-Lungila, sau unele diminutive care, in anumite relatii, au functii augmentative: trebusoara, bauturica, buzisoara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.