Ochiul

Trimis la data: 2009-06-01 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 2258
Autor: Nistorescu Alexandru Dimensiune: 894kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ochiul este organul văzului:fără el nu am putea vedea nimic din ceea ce ne înconjoară.Ochii se găsesc în orbite,fiind perfect protejaţi de oasele care îi înconjoară,de gene,de sprâncene şi de pleoape.

Oamenii au doi ochi,având astfel şi un câmp vizual mai larg.Imaginile percepute de ochi sunt transformate de creier într-o singura imagine.
Transmiţătorii de imagini:Globul ocular este format din trei straturi de ţesut suprapuse,şi anume sclerotica,coroida şi retina.

Sclerotica este stratul cel mai gros,având 1 mm grosime.Aceasta reprezintă membrana externă a globului ocular si este acoperita partial de o ,,peliculă'' transparentă,conjunctivă,prezentă şi pe suprafaţa internă a pleoapelor.

În partea anterioară,sclerotica este sferică şi transparentă pentru a permite luminii sa pătrundă în interiorul ochiului;aici primeşte numele de cornee.

Coroida este situată imediat in spatele scleroticii.Aceasta este o membrană extrem de subţire,de culoare închisă.În partea anterioară a coroidei se formează irisul,o membrană de forma unei coroane circulare,prevazută cu o ,,fereastră´´,numită pupilă.Prin pupilă,lumina ajunge în interiorul globului ocular

Ce este retina?Retina este formată din trei straturi;în stratul extern se găsesc fotoreceptorii,adică celulele sensibile la lumină,care,în funcţie de forma celulelor nervoase ce le compun,poartă denumirea de conuri sau bastonaşe.

Dacă partea interioară a globului ocular ar fi goală,ar arăta ca o minge dezumflată.Aspectul său umflat se datorează faptului că este plin cu lichide transparente şi dense,denumite ,,umori´´.Chiar în centrul ochiului se găseşte umoarea vitroasă,care are o consistenţă gelatinoasă,iar in faţa acesteia se află umoarea apoasă,care este mai lichidă.

Cele două umori sunt separate de o mică lentilă biconvexă,elastică şi transparentă,denumită cristalin.Situat chiar în spatele pupilei,cristalinul este suspendat în interiorul ochiului cu ajutorul unui mare număr de filamente mici şi extrem de fine,care îl leagă de retină.Această micuţă lentilă este cea care,prin modificarea curburii sale,permite focalizarea imaginilor pe retină

Umorile sunt lichidele din interiorul ochiului,care îi conferă forma caracteristică umflată şi rotunjită,se numesc umori.Între cornee şi cristalin se găseşte umoarea apoasă,un lichid limpede şi incolor,perfect transparent;in spatele cristalului se află umoarea vitroasă,un lichid mult mai dens,cu aspect gelatinos.

Celulele receptoare ale sistemului nervos au sarcina de a transmite la creier informaţiile furnizate de stimulii proveniţi din mediul extern.Printre cei mai importanţi stimuli,care le permit finţelor umane sa interacţioneze cu mediul înconjurător,se numără stimulii luminoşi.

Anumite celule receptoare sunt activate de lumină şi răspund solicitării,trimiţând mici fluxuri de curent la centrul nervos corespunzător,adică la creier.Acesta nu numai că le interpretează,ci crează,la rândul său,noi forme şi culori:capacitatea noastră de a crea opere de artă noi şi originale se datorează tocmai acestui proces.

Deşi irisul are aceeaşi culoare întunecată în partea dinspre coroidă,în partea anterioară acesta poate avea diferite culori:albastru,verde,căprui etc.Culoarea ochilor depinde de cantitatea de melanină existentă în iris,motiv pentru care culoarea acestuia se potriveşte cu cea pielii.De exemplu,persoanele blonde,cu pielea deschisă la culoare au,în general,ochi albaştrii sau verzi;bruneţii au ochi negri sau căprui etc.În mod normal,ambii ochi au aceeaşi culoare,însă în anumite cazuri rare pot avea nuanţe diferite sau chiar culori diferite.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.