Ochiul - analizatorul vizual

Trimis la data: 2013-01-31 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: emmy121 Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Globul ocular este organul ce asigura functia vizuala, fiind un organ neuro-senzorial, cu forma sferica. Prezinta o parte anterioara ce este transparenta si poarta denumirea de cornee. Globul ocular are un diametru antero-posterior de 21-26 de mm la emetropi, pe cand la hipermetropi axul este mai mic, iar la miopi axul este mai mare.

Avand o forma sferica, acesta prezinta ca orice sfera:
- un pol anterior denumit si extremitatea anterioara a globului ocular;
- un pol posterior denumit si extremitatea posterioara a globului ocular;
- un ecuator situat la distanta egala intre cei doi poli;
- meridiane.
Toate aceste repere au un rol esential in localizarea diverselor patologii ale globului ocular.Structura globului ocular este reprezentata de peretii globului ocular si mediile transparente, refringente.

Peretii globului ocular
Sunt constituiti din 3 tunici concentrice:
I. sclerocorneea ce mai este denumita si tunica externa fibroasa
II. uveea ce mai este denumita tunica mijlocie vasculara ce este alcatuita din 3 elemente: iris, corp ciliar si coroida.
III. retina sau tunica interna nervoasa

I Sclerocorneea
Are forma globului ocular, fiind tunica situata la exterior ce are o structura fibroasa. Functia principala a acestei tunici este de mentinere a presiunii intraoculare. Ea este de asemenea alcatuita la randul sau din 3 componente:
A. corneea
B. limbul sclerocorneean
C. sclera.

A. Corneea - este portiunea anterioara a sclerocorneei si este transparenta. Continuitatea dintre aceasta si sclera se realizeaza la nivelul limbului sclerocorneean. Aceasta prezinta 2 fete si o circumferinta:
- o fata anterioara convexa in contact direct cu filmul lacrimal si cu mediul exterior atunci cand fanta palpebrala este deschisa;
- o fata posterioara concava ce este in contact direct cu umoarea apoasa din camera anterioara.
Din punct de vedere histologic, corneea este avasculara, transparenta si cu o structura laminara reprezentata de urmatoarele straturi expuse din exterior spre interior:
- filmul lacrimal;
- epiteliul corneean anterior ce este scuamos stratificat nekeratinizat cu numeroase terminatii nervoase libere si la nivelul caruia se disting 3 zone principale:
• zona superficiala
• zona intermediara
• zona profunda

- lamina limitanta anterioara ce mai poarta denumirea de stratul Bowman avand rol esential in mentinerea hidratarii corneii;
- lamina proprie sau stroma are ca principal scop regenerarea corneei;
- lamina limitanta posterioara ce mai poarta denumirea si de membrana Descement;
- endoteliul cornean ce este alcatuit dintr-un singur strat de celule cubice.

B. Limbul sclerocorneean prezinta:
- o zona trabeculara alcatuita dintr-o fata profunda ce este in interrelatie cu unghiul camerei anterioare si o fata superficiala ce este in interrelatie cu canalul Schlemm;
- sinusul venos scleral denumit si canalul Schlem format impreuna cu sistemul venos intrascleral si episcleral

C. Sclera - are aspectul unei sfere incomplete de culoare alb sidefie si prezinta:
- o fata externa superficiala, convexa la nivelul careia se insera muschii extraoculari;
- o fata interna profunda concava ce este in interrelatie cu coroida si corpul ciliar;

- un orificiu anterior, nivel la care se continua cu corneea, trecerea realizandu-se la nivelul limbului sclerocorneean;
- un orificiu posterior ce este strabatut de nervul optic.
Din punct de vedere histologic, sclera este alcatuita din tesut conjunctiv reprezentat de substanta fundamentala, fibre de colagen si fibrocite. In ceea ce priveste vascularizatia, aceasta structura este avasculara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.