Octavian Goga - De demult

Trimis la data: 2014-04-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: filip_silviu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Perioada de la finele sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea se caracterizeaza prin prelungiri ale unor aspecte clasice si romantice, impunand doua mari nume in peisajul literar romanesc: George Cosbuc si Octavian Goga. Incadrata de exegeza in traditionalismul major, poezia lui Octavian Goga schiteaza o monografie lirica a satului transilvanean. Aparuta in volumul ,,Ne cheama pamantul" (1909), poezia ,,De demult..." impleteste inedit clasicismul si romantismul. Dimensiunea clasica o regasim exprimata prin caracterul general-uman si valoarea morala a portretului evocat (preotul), prin stilul epistolar, prin lirismul obiectiv.
Tema este de factura nationala si sociala si aduce in prim-plan imaginea satului transilvanean stapanit de jale, ca urmare a nedreptatilor indurate de romani sub Imperiul Austro-Ungar.
O prima imagine ce releva tema si viziunea poetica, o regasim chiar in incipitul discursului liric: portretul preotului, depozitar al sperantei unei colectivitati strivite de suferinta. Odaia preotului este luminata de ,,doua lumanari de ceara", metafora a sperantei in mai bine.

Atmosfera este tipic romantica, creata prin introducerea motivului noptii, precum si a unei imagini auditive, in gradatie descendenta: ,,Tot mai rar s-aud in noapte clopotele de la strunga...".
O alta secventa sugestiva pentru tema abordata, o constituie continutul scrisorii. ,,Plin de grije", preotul intocmeste o scrisoare-plangere, in numele celor ,,patru juzi", adresata ,,imparatului", pentru a denunta faradelegile, nedreptatea, abuzul asupra celor ,,patru sate". Colectivitatea rurala isi cere drepturile, caci ,,ne-au luat pasunea domnii, fara lege si-ntrebare". Prin furnizarea dovezilor, juzii cer sanctionarea celor vinovati, fara sa-si faca singuri dreptate: ,,noi n-am vrea sa facem moarte!"

Poezia este structurata simetric, in doua secvente delimitate de autor prin puncte de suspensie. Primele zece distihuri contureaza cadrul romantic nocturn, al intalnirii tainice din casa preotului, precum si redactarea scrisorii. Urmatoarele sapte distihuri asaza imaginarul poetic in ,,zori de ziua", odata cu plecarea la drum a jitarului Radu Roata, ,,vechi caprar", la imparatie. Cele doua momente evocate - ,,noapte" si ,,zori de ziua" - intra in relatie de antiteza, ca de altfel si sintagma ,,fete nemangaiete" cu termenul ,,nadejde".
Sintagma titulara este o constructie adverbiala, care sugereaza evocarea unor momente din trecutul indepartat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.