Octavian Soviany - Lectia de sinceritate

Trimis la data: 2010-07-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.79 / 10
Downloads: 7
Autor: George Dinescu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lectia de sinceritate
L-am descoperit de timpuriu pe Baudelaire, pe la 15 ani, dupa ce trecusem prin infernurile bacoviene si citisem ca autorul Plumbului transpune in cheia uratului romanesc algoritmii orgolioaselor spleenuri baudelairiene.Am facut rost de o editie (incompleta) din Florile raului in traducerea lui Al. Philippide si asa a inceput convietuirea mea cu Baudelaire.A fost o convietuire nespus de lunga si nespus de fertila, pe parcursul careia am invatat sa privesc spre mine insumi fara ipocrizie: textele baudelairiene sunt un cumplit exercitiu de sinceritate, rostit cu dictia impecabila a maestrilor de odinioara, dar si cu teribila tensiune spre autenticitate a modernilor.
De la Baudelaire, am invatat, de asemenea, ca adeseori trebuie sa-l implori pe Dumnezeu ca sa-ti poti privi trupul si sufletul fara scarba. Iar lectia scarbei de sine - ca si lectia disperarii, de altfel - e constructiva in cel mai inalt grad, deoarece - anihilandu-l pe cel mai odios dintre monstrii nostri interiori (ma refer, desigur, la vanitate) - ne reda noua insine, conducandu-ne spre sinele nostru profund si smulgandu-ne din volbura de miraje a Mayei.

Peste ani, cand am incercat sa-mi scriu (in Textele de la Monte Negro) propriul traseu labirintic, m-am descoperit in ipostaza baudelairiana a regelui dintr-o tara ploioasa, prin care - in loc de sange - circula apa verde a Lethei.Si m-am inversunat impotriva acestui cavaler al plictisului, silindu-ma sa fiu totodata cutit si rana, palma si obraz, roata si corp tintuit pe scandura esafodului.M-am folosit de arma ridicolului si mi-am luat in deradere neputintele, pentru a ma elibera de sinele meu aparent, pentru a-mi smulge toate mastile, sacrificand uneori si bucati de obraz, in spiritul lectiei baudelairiene din Heautotimouromenos.

Si mi-am numit pe rand toti demonii interiori, intr-o tentativa de exorcizare la care n-as fi putut sa acced daca n-as fi citit niciodata Florile raului.Nevoindu-ma spre acea dictie impecabila cu care se rosteste textul baudelairian si care e semnul demnitatii noastre pana si in infern.Caci - si am invatat asta tot de la Baudelaire - infernul condamna, te condamna, fara drept de apel, la o demnitate superlativa.
De asta este Baudelaire tatal nostru, al tuturor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.