Oda de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2010-02-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 448
Autor: Livia
Dimensiune: 5kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Weltanchaung`ul folozofic asupra iubirii in substanta clasica dar nerealizata prin elemente romantic.Oda este o specie literara a genului liric in care subiectele sunt exprimate in sentimente de admiratie pt faptele unor eroi,pt o persoana fata de patrie.Ca specie de sine statatoare,oda s-a dezvoltat din cantece si jocuri ritual inchinate zeilor din lumea antica.
Expresia unui elan admirativ fata de o personalitate sau eveniment.Oda are in general un caracter solemn ,elevat.Initial s-a numit Oda pt Napoleon, sub titlul “In mediul antic” si poate fi explicat prin aceea ca este construita din strofe clasice sofice (de la Poeta Sofa-intemeietoarea acestui tip de strofa care a trait in sec VI,apartinand antichitatii Greco-latine.)

Este formata din 3 endecasilabe si un pentametru.Dincolo de toate aceste mentiuni,Oda lui Eminescu este un superb cantec de dragoste ,sublimat intr-un cantec de moarte.Poetul reuseste sa demonstreze geniul odei,masurand intregul suflet poetic.

Vebul la imperfect “nu credeam” sugereaza dorinta de permanenta ,de continuitate a starii de armonie dintre erou si Cosmos.Eul poetic traieste idea imobilitatii timpului si a inexistentei mortii-acesta etse verbul din care se propaga si in jurul careia se organizeaza semantic intregul discurc liric.

Al II-lea verb imobilizeaza imaginea fixata statuar si heratic ca intr-o efigie – acea stare de asezare vesnica a lucrurilor,aceasi armonie dintre eul liric si univers.ALITERATIA consoanei “R” si ASONANTA lui “I” “A”-sustin muzicalitatea si ofera fixitate imaginii.Ultimul vers al primei strofe viseaza o stare de echilibru fericit dobandit printr-o atitudine contemplativa a universului si o incredere deosebita in putinta de a accede la absolut.

LIRISMUL este subiectiv dat de marcile lexico-gramaticale ale eului liric.Ochii sunt un sombol de descluderi catre univers al cunoasterii.Adv –visatorii- este un epitet ce sugereaza capacitatea de contemplatie,disponibilitatea deosebita a eroului de a accede la absolut.Strofa I contureaza un superb autiportret,un portret al artistului in tinerete,cum ar fi spus James Joyces.

Primul vers cuprinde 3 verbe “nu credeam” , “sa-nvart” si “a muri”. Primul la imperfect arata uimirea poetului care considera ca viata este vesnica si va trai intr-o perpetua armonie cu universul . Al-II-lea verb reveleaza faptul ca moartea ca toate celelalte lucruri se invata si “a muri” – nume generic exprima faptul ca omul moare de fiecare data cate putin pt fiecare dezamagire,esec,neimplinire si o data definitiv. Geniul se simte nemuritor,adapostit de moartea ideilor sale .

STROFA a-II-a
Starea de echilibru se dizolva prin aparitia unei instante ,iubirea exprimata prin pronume de pers a-II-a –tu- si reluata in celelalte versuri .Verbul “a rasari” la perfectul simplu marcheaza o aparitie brusca a iubirii.

Versul – SUFERINTA TU,DUREROS DE DULCE…- concentreaza o definitie poetica a iubirii creatoare si de fericire si de dezamagire,idée ocurenta (repetata) si la Arghezi si la N.Stanescu (Blestemat si semizeu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.