Oda de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2009-02-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 3808
Autor: Neagu Raluca
Dimensiune: 18kb
Voturi: 84
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezie a maturitatii artistice depline, a inplinirii perfectiunii clasice ’’ in metru antic ’’, ’’Oda ’’ lui Mihai Eminescu a fost publicata in decembrie 1884,dupa ce parcusese un lung proces de gestatie de aproape zece ani. O prima versiune in metru antic este ’’Oda pentru Napoleon ’’ ‚devenita in alta varianta ’’Oda in mediul antic’’, pastrand aceleasi motiv al maririi‚ fascinant pentru poet , ca simbol al originii geniului, al prorocirii.
In versiunile urmatoare, se accentueaza atitudinea lirica si se contureaza tipic emisciene :voluptatea durerii, sentimentul prefacerii vietii in vis, poezia devenind o elegie de iubire.Magneficul vers, socotit cel mai inpresionat vers scris in limba romana ”Nu credeam sa- nvat a muri vrodata’’‚ apare abia in a saptea versiune a ’’Odei’’.

De la prima varianta pana la forma definitiva , poezia isi schimba tonalitatea de oda intr-una de elegie erotica, pastrand numai ’’cadrul de proportii titaniene’’ si structura metrica a odei antice ; ca forma, poezia se modifica de la 13 strofe la 5 strofe, cate are creatia definitiva (finalizata, probabil, in 1882-1883.)

In studiul ’’Eminescu si clasicismul greco-latin’’ , D.Murarasu se referea la ’’unicenia la scoala antica’’ pe care poetul o face prin traduceri si exercitii de verificatie peste care suprapune propria experienta sufleteasca, devenind asfel ’’un desavarsit asimilator al tehnicii maestrului si o data cu originalitatea spirituala a lui Eminescu triumfa in limba noastra si arta antica in una din formele cele mai pure.’’

Tema poeziei este filozofica, ilusrand atitudinea superioara a poetului privind cunoastere si mai ales autocunoasterea, prin opozitia dintre atitudinea contemplativa a trecutului si prezentului si prezentul mistuitor, construind imaginea eului poetic,’’acel eu care a aflat ca , asadar eul care si-a gasit sinele’’(Contantin Noica ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.