Odiseea de Homer

Trimis la data: 2005-05-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 10938
Autor: Narcisa Enache
Dimensiune: 6kb
Voturi: 554
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Odiseea de Homer - Pentru a putea intra in cetate, Ulise-Odiseu se imbraca in haine de cersetor si intra in Troia, unde afla cum erau construite portile si cetatea, chiar de sotia lui Paris, Elena.Odiseea de Homer
Odiseea de Homer - Dupa ce Au aflat tainele Troiei, au construit un cal de lemn, unde inauntru s-au ascuns soldati . Spre seara, cand toti troienii erau adormiti,grecii si aheii ies din cal, deschizand portile celorlalti luptatori care asteptau afara din cetate care erau codusi de Menelaos. Acesta au cucerit cetatea.

Dupa acest razboi care a durat zece ani, grecii si aheii pleaca in sfarsit acasa, indreptandu-se fiecare catre tarile lor. Primul popas al lui Ulise si al oamnilor sai a fost pe insula ciconilor, jefuind-o. Ciconii s-au razbunat, o mare parte dintre soldati murind.Apoi ajung pe insula mancatorilor de lotus unde Ulise cu greu ii scape pe oameni din efectele plantei foarte populare pe insula.

Corabiile lui Ulise ajung pe insula ciclopilor, impinse de furtuni.Ulise isi ia doisprezece oameni si pleaca in cercetarea insulei. Ajung in pestera ciclopului Polifem, unde , Ulise ii strapunge ochiul ciclopului cu un tarus incins. Pentru a putea iesi din pestera, se ascund sub berbecii lui Polifem.

Poposind pe insula Eolia, regele Eolus ii daruieste lui Ulise un burduf in care se aflau vanturile.Ajungand in Itaca, oamenii care il insoteau pe Ulise , au deschis burduful de unde au iesit toate vanturile “rele”, aducandu-I inapoi pe insula Eolia.

Ulise isi continua drumul,ajuncanjd pe insula Vrajitoarei Circe.Vrajitoarea ii tine acolo un an si il ajuta sa gaseasca calea spre casa, cum sa scape de sirene, de monstri Cridba si Scila., ca mai apoi sa scape cu viata din mania lui Apolon, daca fratele sau nu ar fi indrumt echipajul sa faca invers.

Jupiter razbuna pierderea fuilui sau, de unde numai Ulise scapa cu viata, ajungand pe insula Ogigiala fiica lui Atlas, frumoasa Calipso, unde sta sapte ani.

Zeii isi aduc aminte de Ulise cu cata vitejie a luptat in razboiul troian, si s-au indurat de el si i-au dat drumul din gazda lui Calipso.
Minerva se transforma in Batranul Mentor si merge la fiul lui Ulise, Telemac,si-l sfatuieste sa mearga la Menelaos dupa vesti despre tatal sau. Dupa ce ajunge in Sparta, tara lui Menelaos, afla ca tatal sau este inca in viata.

Ulise ajunge pe insula feacilor unde este ajutat sa Ajunga in Itaca, dar la intoarcere poporul este transformat intr-o imeensa stana de piatra care este aruncata cde Neptun.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.