Oferta de transport

Trimis la data: 2010-09-07
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 0
Autor: Vadana Maria
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pentru fiecare mod de transport se pot distinge, in mod conventional doua componente (sectoare): pe de o parte infrastructura si serviciile de gestiune, intretinere si exploatare aferente, iar pe de alta parte prestarile de servicii folosind autovehicule, material rulant, nave sau aeronave. Din punct de vedere al structurii productive, aceste doua sectoare prezinta caracteristici tehnice si economice foarte diferite.
Infrastructurile de transport comporta indivizibilitati pronuntate care se traduc prin existenta unor costuri fixe importante. Lipsa de divizibilitate a sectorului implica faptul ca gestiunea nu poate fi realizata intr-un regim de libera concurenta a unitatilor de productie distincte, care se confrunta pe piata [43]. Statul trebuie sa intervina pentru a obtine o alocare optimala a resurselor. Din contra, presupunand ca infrastructurile exista, prestatiile de servicii constituie, in general, activitati divizibile.

Primii analisti ai productiei de transport si ai functiei costului de transport [44], [45], inca din deceniul 6 al secolului trecut, au demonstrat faptul ca masurarea agregata a productiei de transport prin tone.km sau calatori.km nu poate surprinde complexitatea serviciilor oferite de un operator oarecare de transport.Astfel, de exemplu, atunci cand se inregistreaza o crestere a costurilor unui operator cu 4% intr-un interval de referinta cunoscut, in conditiile unei cresteri cu 5% a numarului de tone.

km realizate, nu se poate preciza modul in care au fost generate aceste cresteri atat pentru costuri cat si pentru volumul prestatiei. Volumul traficului putea creste:Agregarea productiei, datorita utilizarii retelei conexe si conective, poate conduce fie la subestimarea, fie la supraestimarea randamentelor de scara a productiei (efectelor economice pentru productia pe scara larga) si, mai mult, poate chiar ascunde cauza acestor randamente.Cei mai multi operatori de transport realizeaza servicii de transport de marfa pentru diferite tipuri de produse, cu diferite atribute ale serviciului, utilizand o retea, intre o multime de origini si destinatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.