Oferta de turism - concept, caracteristici sfera de cuprindere

Trimis la data: 2014-10-17
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_P
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In general, piata, deci si cea turistica, reprezinta sfera interferentelor intereselor economice ale purtatorilor cererii, materializate prin consum, pe de o parte, cu cele ale purtatorilor ofertei, materializate prin productie, pe de alta parte.
Specificul industriei turistice determina distinctia ce trebuie facuta intre semnificatiile a doua concepte cu care se opereza: "oferta turistica" si "productia turistica". In turism, oferta turistica reprezinta ansamblul atractiilor ( naturale, istorice etc.) care pot determina interesul turistilor, impreuna cu potentialul de servire a retelei de unitati turistice ( baza materiala, infrastructura etc.)orientate spre satisfacerea cererii potentialilor turisti.
Productia turistica reprezinta ansamblul de servicii care mobilizeaza forta de munca, echipamentul de productie si bunurile materiale, si care, in cadrul unei ambiante specifice, se materializeaza intr-un consum efectiv.Intr-o exprimare mai analitica, se poate afirma ca oferta de turism a unei zone, a unei firme, este alcatuita din:
- potentialul natural si antropic al teritoriului respective;
- echipamentul de "productie" a serviciilor turistice din cadrul unitatilor de turism;
- bunurile materiale ( alimentare, artizanale etc.) destinate consumului turistic;

- serviciile oferite prin numarul si calificarea personalului specializat in servirea turistilor;
- densitatea si calitatea infrastructurii turistice si a celei generale puse la dispozitia turistilor.
Privita in ansamblul sau, oferta turistica este formata din doua grupuri mari de elemente, si anume:
- elemente de atractivitate ale patrimoniului existente la un moment dat;

- oferta de servicii, prin intermediul careia sunt puse in valoare elementele de atractivitate turistica ale patrimoniului.
Dupa natura si originea lor, componentele ofertei turistice pot fi strcturate astfel:
1. obiective turistice naturale care pot sa cuprinda:
a) elemente de geografie a locului: clima, elemente de geografie fizica ( relief, ape), elemente de biogeografie ( fauna, flora),

elemente de geografie ( ape minerale, mofete, namol terapeutic, saline);
b) elemente exceptionale din zona: parcuri si rezervatii naturale, monumente ale naturii ( elemente rare de relief, flora, fauna), pesteri,formatiuni carstice deosebite;
2. obiective turistice antropice dispuse in mod izolat sau concentrate in localitati rurale si urbane. In aceasta categorie sunt cuprinse:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.